iCulture speelt Ninja Village, de nieuwe simulatie van Kairosoft

Ninja Village is de nieuwste managementgame van Kairosoft op iPhone en iPad, maar werkt de formule nog?

ICS Ninja Village iPhone iPadWerkt de formule van Kairosoft nog? Dat is de centrale vraag in de iCulture speelt vandaag. Een paar jaar geleden kreeg de Japanse ontwikkelaar de handen op elkaar en de zielen verknocht aan Game Dev Story, een game waarin je een kantoor beheerde waarin games werden gemaakt. Het spelletje werd een hit en Kairosoft zette zichzelf in de schijnwerpers voor volgende games, die opnieuw op dezelfde manier in elkaar werden gezet. Visueel één grote, kleurrijke en achterhaalde pixelstijl en inhoudelijk met veel meer managementopties dan je zou verwachten aan de hand van het uiterlijk. Maar hoe goed is Ninja Village?

Na inmiddels allerlei uitstapjes is Kairosoft nu uitgekomen bij Ninja Village. Niet het eerste spel waarin je een dorp opbouwt en de tegenstander aanvalt. Gisteren testte ik in hetzelfde concept nog Heroes of Honor, met lange wachttijden omdat het spel stiekem je stiekem wil laten betalen voor versnelde processen. Die karaktertrek heeft Ninja Village gelukkig niet. Je kan je meteen op het managen van je Japanse landgoed storten. Het spel heeft een traditionele opzet. Je legt landerijen aan waarop je kan oogsten, verzamelt daarmee grondstoffen voor volgende gebouwen, bouwt stallen en trainingsforten voor de ontwikkeling van soldaten en dan… verover je de buren. Zodat je daarna met de nieuwe buit weer verder kan uitbreiden.

ICS Ninja Village gevechtenHet verovergedeelte is meer cijferwerk van dat je zelf hoeft te vechten, zoals in Heroes of Honor of het neerzetten van je troepen in Clash of Clans. Je wint met de statistieken. De samenstelling van schutters, infanterie, ruiters en zwaargewapenden, maar ook hun aanvalskracht en moraal speelt een rol van betekenis. Heb je nog niks van de ontwikkelaar gespeeld, dan mag je weten dat Ninja Village uitstekend in elkaar zit. Met betrekkelijk weinig grondstoffen, sta je constant voor de keuze om je dorp uit te breiden, te investeren in faciliteiten voor legers of je soldaten zelf aan te sterken.

Maar heb je eerder ervaring met de pixelige simulatiegames, dan valt er wel een kanttekening te plaatsen bij Ninja Village. Het wapenthema is een beetje een vreemde eend in de bijt voor een ninja-game (we zeiden het toch!) en op een originele sfeer kan je de zoveelste Kairosoft-simulatie ook niet betrappen. De vele games van de ontwikkelaar voegen zo weinig toe ten opzichte van elkaar, dat Kairosoft haar eigen simulaties heeft gedecimeerd tot voer voor alleen de allergrootste liefhebber, in plaats van een aanrader voor iedereen.

Downloaden: Ninja Village (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2014, 19:32
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kairosoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.