GPS Navigation 2 van Skobbler: goedkope iPhone-navigatie vernieuwd

GPS Navigation 2 van Skobbler is een gratis applicatie voor turn-by-turn navigatie voor de iPhone. De online te laden kaarten komen van OpenStreet, maar je kan kaarten ook kopen en offline gebruiken.

GPS Navigation 2 - Skobbler iPhoneSkobbler mag dan wel gestopt zijn met haar gratis navigatiesoftware voor de iPhone; de Berlijnse ontwikkelaar heeft wel de betaalde versie fors geüpdatet. GPS Navigation 2 is een lichtgewicht app die slechts 26 MB ruimte op je telefoon inneemt. Dat wil zeggen: 12,4 MB na installatie en nog eens ruim 13 MB na het eenmalig downloaden van de navigatiestem. Dat komt omdat de kaarten online worden geladen. De grootste verbetering is dat er nu een lijst met nuttige locaties aanwezig is.

GPS Navigation 2 lijkt qua werking nog erg op het origineel, Skobbler. Dat is niet zo gek, want die app is overgegaan naar GPS Navigation 2. Vandaar dat de App Store-omschrijving laat zien dat we met versie 4.0.3 te maken hebben. Het origineel beoordeelden we in een recensie van september vorig jaar met een 7,5. De grootste minpunten vonden we toen het ontbreken van lijsten met nuttige plaatsen en het feit dat de applicatie gebruik maakt van Open StreetMap. Dat is een navigatiesysteem die door gebruikers zelf in kaart is gebracht. Het betekent dat weinig bezochte plaatsen minder goed op de kaart zijn gezet of dat de aangewezen routes niet altijd de goede zijn. De accuratesse is daardoor wat minder van een TomTom. De dienst wordt echter nog steeds gebruikt.

Een grijs hoofdmenu verwelkomt je in de applicatie, die nu in de horizontale en verticale stand van de iPhone te gebruiken is. In het midden prijkt een grote navigatieknop, daarom heen staan Map (de kaart van de plek waar je nu bent), Share/Help (inloggen en helpen met foutverbeteringen), Upgrades (kaarten kopen van bijvoorbeeld Nederland, Europa of de gehele wereld) en warempel: Category. Die herbergt een menu met nuttige plekken zoals benzinepompen, restaurants, kroegen, hotels en meer. Kies een menu en je ziet een lijst van de namen van de plekken die in de buurt zijn en die je zoekt. Helaas zie je de verschillende punten niet tegelijk op de kaart. Dus moet je eerst eentje in de lijst selecteren en dan voor de optie kiezen om erheen te navigeren. Je kan een locatie overigens ook toevoegen aan favorieten. In het Category-hoofdmenu bepaal je of alle nuttige plekken in een straal van 2, 5 of 10 kilometer worden weergegeven.

Bij het navigeren heb je nog steeds de keuze uit een 2D of 3D-weergave. Je ziet in beide gevallen een groot deel van het wegennet om je route heen. Voordat je rijdt, kom je in de Panning-modus terecht waarin je kan instellen hoe ver in- of uitgezoomd de kaart staat. Door linksboven Back te drukken koers je naar het navigatiescherm waarin staat hoe lang je nog moet rijden, hoe lang je hebt gereden en hoe goed het GPS-signaal is. Met het rode lieveheersbeestje kun je meteen een bug doorgeven van allerlei soorten, zoals een incompleet adres, een verkeerd berekende route of het ontbreken van de snelheidsindicatie in de app. Overigens kun je tijdens het rijden via het menu eenvoudig naar de map van je iPod luisteren en ook een nachtstand is aanwezig.

GPS Navigation 2 is een praktische goedkope navigatie-app, met name als je geen lid bent van T-Mobile en zodoende niet gratis kan profiteren van Navigon Select, of als je graag ruimte op je iPhone wil vrijhouden voor andere applicaties. Als ruimte geen rol speelt, zijn offline kaarten van Nederland, Europa en de wereld schappelijk geprijsd: 2,99, 5,99 en 9,99 euro. Als je alleen de eerste wilt, is het gratis Navfree GPS Live Benelux overigens ook het overwegen waard. Wegens de wisselvalligheid van OpenStreet zal het per gebruiker verschillen hoe betrouwbaar GPS Navigation 2 is.

Downloaden: GPS Navigation 2 – Skobbler (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2011, 17:54
Categorie Navigatie
Onderwerpen Navigatie, skobbler, tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.