Skobbler: goedkope iPhone-navigatie in Nederland gelanceerd (review)

Preview van Skobbler, een gratis navigatie-app die op maandag 6 september wordt aangekondigd voor Nederland. De app werkt met kaarten van OpenStreetMap.

skobbler-iphoneVandaag wordt Skobbler in Nederland aangekondigd, een bijna gratis navigatie-applicatie voor de iPhone waarmee je in heel Nederland (en daarbuiten) kunt navigeren. De navigatiesoftware werd eerder al in Duitsland, UK en de VS gelanceerd als gratis app met de mogelijkheid om flitspaalinformatie te kopen. In Nederland is gekozen voor een ander model voor een betaalde app (€1,59) waarin de flitspaalinformatie al standaard is meegeleverd. Skobbler werkt met kaartmateriaal van OpenStreetMap en toont de kaarten in 3D-weergave, voorzien van gesproken aanwijzingen. Wij kregen alvast een preview van de app en gingen ermee op pad.


Gratis iPhone-navigatie kwam afgelopen week al beschikbaar dankzij de applicatie Navigon Select T-Mobile Edition. Toch zijn er wel een paar verschillen:

  • Skobbler maakt gebruik van open source-kaartmateriaal dat door het publiek is aangeleverd. Navigon haalt de kaarten bij NAVTEQ.
  • Skobbler werkt met offboard-navigatie, dus de kaarten staan niet op je toestel. Je haalt de kaarten via je internetverbinding op. Navigon werkt met onboard-navigatie, zodat je geen internetverbinding nodig hebt.
  • Skobbler is maar 3,5 MB groot, Navigon is 1,7 GB groot omdat je het complete kaartmateriaal van Europa moet downloaden en installeren, ook als je de Europakaarten niet activeert.
  • Skobbler is voor iedereen te gebruiken, terwijl Navigon Select alleen beschikbaar is voor klanten van T-Mobile.
  • Skobbler heeft in principe wereldwijde dekking, terwijl Navigon alleen gratis kaarten voor Nederland aanbiedt. Bij Skobbler moet je die wereldwijde dekking wel met een korrel zout nemen, want nog lang niet alle landen zijn in kaart gebracht.

Skobbler lijkt vooral bedoeld voor mensen die niet zo vaak navigeren, maar wel een navigatiesysteem op hun iPhone willen hebben. De testversie die wij kregen toegestuurd week iets af van de versie die nu in de App Store te vinden is (de app had een omvang van 6,7 MB in plaats van 3,5 MB, bevatte geen mogelijkheid om POI’s te zoeken en leverde alleen Engelstalige gesproken instructies, maar we gaan er vanuit dat de uiteindelijke app ook Nederlands ondersteunt. Om de applicatie te kunnen gebruiken heb je iOS 4.0 nodig.

[flickr]set:72157624765456473[/flickr]

Installeren en bestemming invoeren

De installatie van Skobbler was door de kleine omvang zo gebeurd: je bent binnen een minuut klaar, inclusief het separaat downloaden van geluidsbestanden. Daarna start je Skobbler op en krijg je de mogelijkheid om een account aan te maken (niet verplicht). Na het wegklikken van een aantal instructies en boodschappen kun je beginnen met het invoeren van een bestemming. Dit is mogelijk aan de hand van vorige bestemmingen, favorieten, mijn locaties, huisadres of contactpersonen. In een formulier heb je de mogelijkheid om land (ook buitenland!), straat, huisnummer en woonplaats in te vullen.

skobbler-bestemming
Adres invoeren en de lijst met mogelijke bestemmingen.

De optie ‘My locations’ is alleen beschikbaar als je een account op Skobbler hebt aangemaakt; de andere opties zijn vrij te gebruiken. Het invoeren van een bestemming ging zonder problemen. Alleen bij het navigeren op basis van contactpersonen verliep het wat minder soepel. Ten eerste kun je in de lijst met contactpersonen niet in één oogopslag zien of er een adres aan is gekoppeld. Het zou handiger zijn als Skobbler alleen de contactpersonen laat zien, waarvan je daadwerkelijk een adres hebt. Ten tweede bleek Skobbler ook bij standaard geformatteerde Nederlandse adressen (‘Straatnaam 99, 1000AA Plaatsnaam’) moeite te hebben om de structuur te herkennen. De app bleef klagen over een missende parameter.

Het handmatig invoeren van een adres aan de hand van straatnaam werkt echter prima. Je krijgt meteen te zien hoe lang je reis gaat duren, hoeveel kilometer het is en op welk tijdstip je aankomt. Het mooie is dat het kaartmateriaal veel verder gaat dan alleen Nederland; het lukte me bijvoorbeeld ook om een reis van Amsterdam naar Bulgarije te plannen. Omdat je onderweg alleen over snelwegen rijdt (die al goed in kaart zijn gebracht), zou het geen probleem moeten zijn om met de software ook daadwerkelijk aan te komen. Je hebt dan alleen nog het probleem dat de kaarten niet op je toestel staan en je dus behoorlijk wat kwijt bent aan dataverkeer (en roamingkosten). Voor navigeren van stad naar stad is het dus prima te gebruiken. Ik zou Skobbler alleen niet gebruiken om tijdens de vakantie leuke plekken te ontdekken, want buiten de gebaande paden is er kans dat het wegennet nog niet in beeld is gebracht.

Navigeren met Skobbler

Ik heb Skobbler alleen in Amsterdam geprobeerd, waar de straten behoorlijk goed in kaart zijn gebracht. Het navigeren werkte eigenlijk op dezelfde manier als een ‘dure’ navigatie-applicatie, maar er zijn wel een paar zaken die ontbreken. Zo is er geen eigen lijst met nuttige plaatsen, maar gelukkig heeft de app wel een tabblad Local Search gemaakt, waarbij je op basis van Google Local Search zoekt naar winkels en hotels. Je kunt kiezen uit de snelste of kortste route, maar niet voor een fiets- of wandelroute of een route die voor vrachtwagens of campers geschikt is.

skobbler-3d
De 2D- en 3D-weergave naast elkaar.

Wel beschikt Skobbler over een keuze tussen 2D- en 3D-kaartmateriaal en een knop om tussen dag- en nachtweergave om te schakelen. Tijdens het navigeren zie je steeds de afstand tot de volgende afslag. Ook zie je bovenin beeld de naam van de volgende straat. Een stem waarschuwt tijdig wanneer je een afslag moet nemen en spreekt daarbij ook de straatnaam uit.

Bugs doorgeven

Een kevertje in beeld geeft je snel toegang tot de optie om fouten door te geven. Dat is ook het idee van OpenStreetMap en soortgelijke applicaties die er gebruik van maken: gebruikers geven fouten door en als er voldoende meldingen over dezelfde locatie binnenkomen wordt het kaartmateriaal aangepast. Skobbler werkt daarvoor samen met CloudMade, die het eigenlijke kaartmateriaal van OpenStreetMap levert. Ook Offmaps, Geocaching, Trails en Dopplr maken er gebruik van. Zie je een wegsituatie die niet klopt, dan tik je op het bug-kevertje en geef je aan om welk soort probleem het gaat: eenrichtingsverkeer, geblokkeerde straat, missende informatie over de maximumsnelheid ter plaatse of een probleem met een rotonde, bijvoorbeeld. Het doorgeven van fouten is in een paar seconden gelukt, maar kan wel het beste door een passagier gedaan worden om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen.

skobbler-bugs-kaart

Extra’s in Skobbler

Skobbler heeft diverse instellingen, zoals de mogelijkheid om het tijdformaat te wisselen, bewegwijzering en POI’s uit te schakelen (zijn die er dan?) en al dan niet de snelheidslimieten te tonen. Deze opties vind je via de algemene instellingen van de iPhone. In de app zelf is ook een Settings-optie aanwezig. Daarmee kun je het geluidsvolume instellen, aangeven of het dag- en nachtkleurenschema zich automatisch moet aanpassen en wat je standaard kaartweergave moet zijn (2D of 3D).

Skobbler kan tijdens het navigeren muziek afspelen, gaat na het afhandelen van een telefoongesprek automatisch verder met de navigatie en levert dynamische updates van kaarten (die immers op een server staan, zodat je zelf geen updates hoeft te doen). Veruit de handigste optie vind ik ‘GPS’. Daar vind je als echte freak namelijk informatie van je GPS-ontvanger, zoals snelheid, hoogte, lengte- en breedtegraad en dergelijke. Dit onderdeel is ook nuttig voor mensen met een iPod touch, die een externe GPS-cradle hebben gekocht en willen weten of alles wel goed werkt.

skobbler-instellingen

Conclusie

Door het (voorgoed?) verdwijnen van NDrive is er behoefte aan een nieuwe aanbieder van goedkope navigatie-apps. Voor ‘recreatief’ gebruik is Skobbler prima te gebruiken. Heb je maar zelden navigatiesoftware nodig en vind je dat navigatie via Google Maps tekortschiet, dan is Skobbler voor €1,59 een bruikbare en betaalbare oplossing. Je krijgt gesproken aanwijzingen, kunt op basis van adressen, favorieten, huisadres en dergelijke navigeren en weet zeker dat je van A naar B komt. Voor navigeren in weinig bezochte gebieden is Skobbler minder geschikt, omdat er kans is dat het wegennet nog niet in kaart is gebracht.

Skobbler bevat alle basisfuncties voor navigatie, inclusief dag- en nachtkleurenschema, informatie over de reisafstand en aankomsttijd en 2D/3D-kaarten. Leuke extra’s zoals verkeersinformatie en navigeren in landschapsweergave ontbreken, maar bij zo’n oplossing moet je niet dezelfde verwachtingen hebben als bij een navigatieapp van €50 of meer. Een alternatief is NavMii (€3,99) dat we eerder hebben besproken in een review.

Info: Skobbler

  • Ontwikkelaar: skobbler GmbH
  • Applicatie: Skobbler
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 3.0 (beta)
  • Bestandsgrootte: 3,5MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.