Eerste indruk: Smulweb, ruim 330.000 Nederlandstalige recepten op de iPhone

Smulweb.nl heeft een iPhone-applicatie gemaakt waarmee je toegang krijgt tot meer dan 330.000 recepten. Wij wierpen alvast een eerste blik op de applicatie: werkt het? of kan het nog veel beter?

SmulwebiPhoneRecepten.nl krijgt concurrentie! Smulweb.nl heeft als grootste culinaire community namelijk een receptenapplicatie voor de iPhone gelanceerd. Meer dan 330.000 recepten staan er op de website en die zijn vanaf nu ook gratis op de iPhone te raadplegen. De applicatie is ontwikkeld in samenwerking met PhaseFour. In de supermarkt kun je snel een recept opzoeken of je lijst met favorieten raadplegen. Je gooit alle benodigde ingrediënten in het winkelwagentje en eenmaal thuisgekomen heb je op de iPhone meteen de bereidingswijze bij de hand.


De applicatie is nog maar net beschikbaar, maar Smulweb-directeur Michiel Slegt heeft nu al mensen in de auto voor de Albert Heijn zien zitten, die druk bezig waren om door de applicatie te bladeren.

Je kunt in de applicatie zoeken op trefwoord en krijgt daarbij een lijst te zien van beschikbare recepten in volgorde van sterrenwaardering. Bij elk recept staat een rating, bereidingstijd, smaaktype, soort, ingrediënten en bereidingswijze. Om je eigen recepten of favorieten te kunnen inzien zul je een account bij Smulweb moeten hebben. Er is ook een steeds wisselend recept van de dag: vandaag staat pompoenschotel met geitenkaas op het menu.

Werkt het? We installeerden de applicatie en probeerden iets lekkers te vinden met varkenshaas. Zolang je niet bent ingelogd kun je ook de gevonden recepten niet aan je favorietenlijstje toevoegen, dus het is aan te raden om eerst op de desktop naar Smulweb.nl te gaan om een account aan te maken, mocht je die nog niet hebben. De applicatie toont na het invoeren van je zoekbegrip een lijstje met gevonden recepten. Je kunt ook meerdere trefwoorden invoeren, bijvoorbeeld ‘varkenshaas pomodori’. Omdat Smulweb een hoop user generated recepten bevat kan het helpen om woorden op meerdere manieren te spellen. ‘Nassi’ en ‘nasi’ leveren beide een lijstje met recepten op.

Recept van de dag   Smulweb, de resultatenlijst   Een willekeurig recept

Heb je eenmaal een recept geopend, dan kun je met de pijltoetsen bovenin het scherm naar de vorige of volgende treffer springen. De snelheid van een zoekactie is afhankelijk van de complexiteit van je zoekopdracht en de sterkte van je internetverbinding. Binnen een seconde of vijf verschijnen de resultaten in beeld. De applicatie slaat (voorzover we konden nagaan) niets lokaal op: je favorieten- en receptenlijst zijn leeg als je iPhone in vliegtuigmodus staat en bij het zoeken krijg je op dat moment geen resultaten te zien. Je krijgt overigens geen waarschuwing dat er iets aan de internetverbinding mankeert, zodat je de indruk kan krijgen dat de database geen passende recepten bevat. Vul je een onzinterm in, dan verschijnt er niets in beeld (ook geen waarschuwing met ‘geen recepten gevonden’).

De favorietenlijst wordt automatisch in twee richtingen gesynchroniseerd tussen de browser- en de iPhone-versie. Recepten invoeren is via de iPhone-applicatie niet mogelijk en instellingen ontbreken eveneens (ook niet bij Instellingen van de iPhone zelf). Verder is het jammer dat je niet geavanceerd kunt zoeken. Op de website kan dat namelijk wel: je kunt meerdere ingrediënten invoeren en filteren op onder andere keuken, smaak en bereidingstijd.

Ingredientenlijst   Bij elk recept een rating, bereidingstijd, keuken en smaak - maar je kunt er niet op zoeken   De bereidingswijze

De ontwikkelaars gaan nu bezig met een restaurantapplicatie aan de hand van gegevens die ook al op Smulweb.nl beschikbaar zijn.

Conclusie

Een erg handige applicatie waarmee je toegang krijgt tot een gigantische hoeveelheid recepten. Eigenlijk is de iPhone-applicatie van Smulweb niet meer dan een viewer-applicatie voor informatie die van internet wordt gehaald. Er zijn nog verschillende verbeteringen mogelijk, zoals de mogelijkheid om op keuken, menugang of bereidingstijd te zoeken. Daarnaast zijn er nog wel meer uitbreidingen denkbaar, zoals een aanvinkbaar boodschappenlijstje, de mogelijkheid om recepten lokaal op te slaan en de mogelijkheid om op de iPhone recepten toe te voegen of bestaande recepten voor eigen gebruik te bewerken.

Info: Smulweb.nl

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 december 2008 om 18:19
Onderwerp
Categorie
Diensten
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.