Eerste indruk: Harbor Master, Flight Control met schepen

Harbor Master is nieuw in de App Store. Het is een game geïnspireerd op Flight Control, waarbij je schepen naar een haven moet slepen en moet ontladen. Hoe bevalt de game?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

harbor master
Vanaf vandaag is Harbor Master in de App Store te vinden. Het €0,79 kostende spelletje is eigenlijk gewoon een kloon van Fight Control: in plaats van vliegtuigen stuur je boten naar een haven. Het spel bevat standaard drie havens, waarvan er aanvankelijk één unlocked is. De overige twee havens moet je gaandeweg unlocken.

Harbor Master werkt volgens een bekend principe: een pijl geeft aan wanneer er een schip het scherm binnen komt varen. Met je vinger trek je een streep naar de gewenste laad- en losplaats. Het aantal containers op het schip geeft aan hoe lang het lossen zal duren. In vergelijking met Flight Control is er wel een extra handeling: je moet in de gaten houden wanneer het schip gelost is en daarna zorgen dat deze zonder botsen van het scherm verdwijnt.

Het verwijderen van de schepen gaat op dezelfde manier als het naar de losplaats manoeuvreren, maar je hoeft alleen met een vingerveeg ongeveer de richting aan te geven (dus niet het volledige pad naar de rand van het scherm). De schepen hebben verschillende omvang: er zijn grote trage schepen die lang nodig hebben om te lossen, terwijl er ook snelle bootjes zijn, die in een paar seconden het scherm alweer kunnen verlaten. Je zult dus moeten plannen welke schepen voorgaan.

Bij deze eerste indruk heb ik alleen gekeken naar de eerste haven, die je niet hoeft te unlocken. Er zijn twee losplaatsen zichtbaar, naast elkaar gepositioneerd. Op zich is het eerste level niet moeilijk, vooral omdat de schepen niet vanuit 360 graden rondom het scherm binnen kunnen komen (aan de bovenrand van het scherm is alleen maar land). Bij de andere twee havens wordt het iets lastiger omdat de ruimte om te manoeuvreren kleiner is (kaart 2) of omdat de schepen van alle windrichtingen komen aanvaren (kaart 3). In het eerste level hebben alle schepen dezelfde kleur lading, waardoor het niet uitmaakt bij welke losplaats je aanlegt. Bij het derde level zijn er verschillend gekleurde losplaatsen: oranje en paars, zodat het net even iets ingewikkelder wordt: de lading van de schepen is ook oranje en paars. Net als bij Flight Control kun je je scores automatisch uploaden naar een server.

Leuk aan Harbor Master is dat het hoofdmenu is opgebouwd uit een afbeelding, waarbij je op blokken moet tikken om naar menu-opties te gaan. Wat kwaliteit betreft doet Harbor Master niet onder voor z’n grote voorbeeld, al is er natuurlijk wel sprake van creatief hergebruik van een spelidee. Dat de game niet al te slecht zou zijn, was ook wel te verwachten: de ontwikkelaar is onderdeel van App Treasures, een soort samenwerkingsverband en (zelfbenoemd) kwaliteitsstempel voor iPhone-applicaties.

Conclusie

Voor liefhebbers van Flight Control zeker een aanrader: deze game is van dezelfde kwaliteit, levert andere logistieke problemen op (wegvoeren van schepen, lossen van vracht) maar heeft ook een hoop dezelfde elementen. Gezien de prijs van maar €0,79 is er maar één advies mogelijk: kopen!

Info: Harbor Master

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:53
Categorie Games
Onderwerpen game, spel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.