Dumbstruck: stuur berichten en ontvang videobeelden van reacties

Dumbstruck voor iPhone is een berichtendienst, met één unieke functie: na ieder bericht krijg je een filmpje van de reactie op jouw bericht.

dumbIn de gemiddelde berichtendienst zijn reacties enigszins bedacht: als je iets leuk vindt stuur je een emoticon van een lachende smiley of een duim omhoog, als je moe bent stuur je een gifje van een kat die in slaap valt. Volgens de makers van Dumbstruck is er weinig natuurlijks of emotioneels meer aan de manier waarop we anno 2014 communiceren. Daarom proberen ze met hun nieuwe app een natuurlijk aspect van het gesprek – gezichtsuitdrukkingen aflezen – terug te brengen. Met Dumbstruck kun je foto’s en video’s naar bepaalde contactpersonen sturen, en zodra zij jouw bericht openen registreert de camera aan de voorkant van de iPhone hun reacties. Opnames van die reacties worden vervolgens weer naar de oorspronkelijke afzender gestuurd, die de filmpjes kan afspelen.

voorbeeld Om met Dumbstruck te beginnen kun je de app eerst een keertje uitproberen of jezelf meteen aanmelden via Facebook of e-mail. Daarna kun je contacten uit je adresboek een sms sturen met een uitnodiging voor de app. Zodra zij de app installeren kun je hen berichten sturen. Als verzender stuur je of een filmpje of een foto, die je beiden kan voorzien van een begeleidende tekst. Foto’s kun je bovendien versieren met digitale stiften. De reactie van de vriend op jouw bericht wordt opgenomen zodra jouw foto of video te zien is. Als de opname klaar is krijg je meteen een video van de reactie, die op jouw iPhone wordt afgespeeld onder het initiële bericht.

Dumbstruck is niet een app die we we altijd al wilden hebben, maar het idee is absoluut origineel. Voor sommige situaties, bijvoorbeeld als je ergens bent aangenomen of je net verloofd hebt en vrienden een foto van de ring wil sturen, kunnen we ons voorstellen dat je graag wil zien hoe vrienden reageren. Of we deze app elke dag zouden gebruiken is echter nog de vraag. Hoewel de ontwikkelaars er alles aan hebben gedaan om de uitwisseling van berichten zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is het toch een stuk bewerkelijker dan een simpel berichtje sturen.

menuMisschien bevinden wij ons ook niet helemaal in de doelgroep, want volgens ontwikkelaar Joe Masciocco is de app vooral gericht op tieners. Net als bij Snapchat verdwijnen berichtjes automatisch van je telefoon en van de servers, ditmaal na 24 uur. Het is echter ook mogelijk om de video-uitwisselingen te bewaren of te delen via Facebook, Instagram of Twitter. Als je geen zin hebt dat jouw reacties door anderen worden gedeeld kun je deze optie ook uitzetten.

Net als het idee achter de app is ook het toekomstige verdienmodel van Dumbstruck origineel. Uiteindelijk willen de ontwikkelaars geld verdienen door via gezichtsherkenning anonieme data over gebruikers te verkrijgen en deze informatie aan merken te verkopen. Op die manier kan een bedrijf bijvoorbeeld zien hoe een bepaalde doelgroep op een natuurlijke manier, met gezichtsuitdrukkingen dus, op een nieuwe commercial reageert. Misschien zullen weinig gebruikers zin hebben om proefkonijn te spelen, maar het idee dat zowel particulieren als bedrijven behoefte hebben aan natuurlijke feedback is wel slim bedacht. Er is in ieder geval tot nu toe geen enkele andere app die dat op deze manier probeert te bewerkstelligen.

Downloaden: Dumbstruck (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2014, 14:59
Categorie Fotografie en video
Onderwerp videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.