Jawbone UP Coffee voor iPhone vertelt of je genoeg koffie hebt gehad

Met Up Coffee voor iPhone krijg je inzicht in je cafeïnegebruik zodat je moeiteloos kunt slapen als dat moet.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Up CoffeeIn veel producten die we tot ons nemen zit cafeïne, een stofje dat het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling stimuleert. Niet alleen in koffie en thee. Ook in energiedrankjes en zelfs in chocolade vinden we het stofje terug. Elk lichaam reageert verschillend op cafeïne. De een kan er ‘s avonds niet van slapen en de ander kan er helemaal niet zonder. De nieuwe iPhone-app UP Coffee van Jawbone geeft je op een speelse manier inzicht in je cafeïnegebruik en je slaapgedrag. Ga je te laat slapen of neem je teveel koffie op een dag.


Het idee achter de app is, dat je door je cafeïnegebruik bij te houden inzicht krijgt in de (eventuele) effecten op je slaapgedrag. Is het wel verstandig om ‘s middags of ‘s avonds nog een of meerdere koppen koffie te drinken als je de rest van de dag ook al veel cafeïne tot je hebt genomen? De app is erop gericht om je cafeïneniveau zo laag mogelijk te houden zodat je op je streeftijd moeiteloos in slaap kunt vallen. De app is van de makers van de Jawbone Up-fitnessarmband die bijhoudt hoeveel je op een dag beweegt. Maar Jawbone UP Coffee is ook prima zonder de armband te gebruiken.

Eenvoudig instellen

In de Engelstalige app geef je allereerst een aantal details over jezelf door. De app vraagt naar je geslacht, lengte en gewicht. Standaard worden Amerikaanse eenheden getoond, maar tijdens het instellen kun je eenvoudig wisselen naar de eenheden die wij in Nederland gebruiken. Verder geef je aan hoe laat je normaal gesproken gaat slapen en hoe gevoelig je voor cafeïne denkt te zijn: niet gevoelig, een beetje of juist heel erg.

Up Coffee uitlegUp Coffee instellen

Met behulp van je persoonlijke gegevens bepaalt de app vervolgens wanneer het cafeïneniveau in je lichaam dusdanig is dat je het makkelijkst in slaap valt. De app heeft een speelse maar duidelijke interface, die in een aantal categorieën is verdeeld. In het hoofdscherm zie je een erlenmeyer die doet denken aan de scheikundelessen op de middelbare school. Als je cafeïne toevoegt, wordt dat ook met een animatie getoond. Diezelfde animatie herhaalt zich telkens als je het hoofdscherm opent, wat misschien als een beetje storend ervaren kan worden. Een metertje toont of je cafeïneniveau OK is of dat je voor die dag al je aan je taks zit om op tijd in slaap te kunnen vallen.

Ook frisdrank, snoep en andere producten

Het toevoegen van cafeïnehoudende producten is vrij eenvoudig. Je tikt op de +-knop rechtsboven en maakt je keuze uit koffie en thee of andere producten, zoals frisdranken, energiedrankjes, maar ook snoep en voedingssuplementen. Voor elk product is aangegeven wat de hoeveelheid cafeïne is. Handig is dat je je recente keuzes terugvindt in een apart tabblad Recent. Soms is het wel een beetje gokken wat de hoeveelheid van je pas genuttigde drankje is. Als je echter regelmatig bij de Starbucks je koffie haalt, dan kies je in de app eenvoudig uit het aanbod van de populaire koffieketen.

Up Coffee niveau bijhoudenUp Coffee grafiek

Naarmate je de app langer gebruikt, krijg je via het derde scherm nog beter inzicht in je cafeïnegebruik. Daar zie je in een staafdiagram wat je gebruik per uur en per dag is. In het ingebouwde logboek zie je dit ook weer terug. Volgens de makers zou je de app minimaal een week moeten gebruiken en pas na 10 dagen krijg je concreet inzicht in de relatie tussen de hoeveelheid en tijdstippen waarop je drinkt. Zoveel tijd hebben we helaas niet, dus dat kunnen we lastig controleren.

Goed uitgewerkt

UP Coffee is al met al een goed uitgewerkte iPhone-app, die doet wat je ervan verwacht. Het toevoegen van producten werkt snel en soepel en de getoonde informatie is overzichtelijk. Zoals gezegd kun je de app gebruiken zonder de Jawbone Up-armband, maar je kunt ook je Up-account koppelen voor nog meer mogelijkheden. Wel is het een app die echt puur gericht is op koffie en andere cafeïnehoudende producten. Als je wilt bijhouden hoeveel calorieën je eet, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar apps als Foodzy.

Downloaden: Jawbone UP Coffee (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2014, 21:12
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen gezondheid, koffie, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.