Douane Reizen-app: bereken de invoerbelasting op je vakantie-aankopen

De Douane Reizen-app van de Belastingdienst kan valuta omrekenen en wijst je op importheffingen als je vanuit het buitenland terugkomt op Schiphol. Wat mag wel en niet?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Douane reizen iPhoneVerguld ben je, met het prachtige kunstwerk dat je in een knus winkeltje kocht tegen een mooie prijs. Je hebt er al een plek voor in huis bedacht. En dan gooit de douane roet in het eten. Hoéveel moet je betalen?! Dat is toch een grapje zeker? De belastingdienst probeert je nu van tevoren tegemoet te komen als het gaat om importheffing. Haar iPhone-app Douane reizen kreeg een update gekregen die de applicatie niet alleen erg mooi maakt, maar ook handig. Zo heb je een rekenmachine waarmee je de belasting voor producten kan uitrekenen.


De Belastingdienst is misschien de laatste partij waarvan je het verwacht, maar Douane reizen is daadwerkelijk een hele fraaie applicatie. Je wordt ontvangen in een scherm met een grote foto waar je in 360 graden doorheen gaat. De hoofdinhoud van de applicatie zie je in drie semi-transparante groene balken. ‘Is dit ok?’ leidt je naar een lijst met spullen die je mag meenemen, ‘bereken belasting’ is de rekenhulp van de app en je hebt toegang tot een overzicht van je buitenlandse aankopen. Dat overzicht is een andere vernieuwing in Douane reizen v3.2. En dan hebben we nog niet alle visuele flair genoemd: je kan de foto omhoog schuiven om een bonnenboekje en informatie over de app te vinden.

Douane reizen hoofdmenu iPhone Douane reizen rekenhulp belasting berekenen

Bij het berekenen van de belasting geef je een land in waar je het product hebt gekocht en selecteer je het product waar het over gaat. In een rekenmachine-achtige opzet voer je het aantal in dat je hebt gekocht en de prijs van het product. Je drukt dan rechtsonder op de koffer om hem op te slaan en zo voer je het ene na het andere product in. Ervan uitgaande dat je veel over de landsgrens koopt dan. Je vindt het overzicht met de kofferknop rechtsboven of via de onderste menuknop, dan aangeduid met een rode badge. Onderaan het overzicht zie je de totale belasting en je drukt op de verschillende zones (zoals EU) om daarbinnen de totale kosten te zien.

Met het menu onderin kan je terecht bij nog twee andere opties die best handig zijn. Je kan een bonnenboekje met gescande aankoopbewijzen aanleggen en kan valuta, volume en gewicht omrekenen. Opnieuw is daarbij over het design nagedacht. Je ziet de opties in tabbladen staan en ziet daaronder een invulveld en de waarden die je wilt omrekenen – gevolgd door natuurlijk een numeriek veld. Als je de belastingberekening niet nodig hebt, heb je aan Douane reizen nog altijd een stijlvolle omrekentool. Konden ze het stiekem tóch leuker maken.

Downloaden: Douane reizen (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

In de iCulture vakantiespecial lees je nog veel meer bruikbare apps en tips voor op vakantie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2017, 18:20
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen douane, vakantie
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.