DA for iPhone: Nederlandse DirectAdmin-app voor iPhone en iPad

DA for iPhone is een handige Nederlandse app ook voor iPad met DirectAdmin-toegang op administrator- reseller en gebruikersniveau.

DA for iPhone iPadEen van de grootste beheerpanels voor websitemakers en -hosters, is nu vanaf de iPhone en iPad te bedienen met een nieuwe Nederlandse app. DA for iPhone is ondanks wat de naam doet vermoeden, een universele applicatie voor DirectAdmin. In de toepassing kan je hosting beheren voor verschillende domeinen. Daarbij heb je alle belangrijke DirectAdmin-functies onder de knop: je kan nieuwe subdomeinen, e-mailadressen en databases aanmaken, nieuwe administratoren aanstellen, je verbruik bekijken en wachtwoorden wijzigen.

Als je de weg bent kwijt geraakt in de introductie, is DA for iPhone vermoedelijk niet voor je weggelegd. Het is niet zo dat je de applicatie nodig hebt als je in het bezit bent van een website: DirectAdmin is juist meer een gereedschap voor het (op afstand) reguleren van websites, een laag erboven dus. Toch kan je in de applicatie van Erik van Heck terecht in drie verschillende afdelingen. Je kan de app benaderen als administrator, reseller of gebruiker, afhankelijk van de instellingen van je DirectAdmin-panel.

In het eerste geval heb je systeeminformatie voorhanden, ga je over het resellerbeheer, het administratorbeheer, statistieken en de Service Monitor. Als Reseller zit je daar qua functionaliteit een stap onder. Daarin beheer je klanten, pakketten, cronjobs, DNS-management, verbruikersstatistieken en systeeminformatie. Ook kan je daarin inloggen als een klant, om na te gaan wat de klant ziet in DirectAdmin. Je kan DA for iPhone dan ook op gebruikersniveau gebruiken. Zo ga je over het beheer van domeinen en subdomeinen, FTP-gebruikers, statistieken, Perl-modules, databases, e-mailaccounts en forwarders. Ook in die module tref je DNS-beheer en cronjobs.

DA for iPhone DirectAdmin-app administrator DA for iPhone serverbeheer service monitor

Het is niet echt noodzakelijk voor een applicatie met zo’n specifieke functionaliteit, maar DA for iPhone is helaas niet erg fraai. Met name op de iPad ziet de applicatie er nogal simpel uit. De toepassing voelt aan als een mobiele website. Wel is hij erg snel. Pagina’s laden vlot en het toevoegen van nieuwe gebruikers bijvoorbeeld, is gedaan in een handomdraai – al kan de feedback vanuit de app of een stap gelukt is of niet, duidelijker. Een andere rariteit is dat de poort bij de hostnaam niet standaard ingevuld staat, terwijl het bijna altijd 2222 is. Het zijn kleine pijnpuntjes op een applicatie die DirectAdmin zo goed en snel naar de iPhone en iPad brengt.

Downloaden: DA for iPhone (€1,79, universeel, iOS 4.3+)

Met dank aan Jelle voor het medetesten!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2013, 18:27
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerpen website, Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.