Confide voor iPhone: screenshot-veilige berichten sturen

Confide voor iPhone laat je off-the-record berichten sturen. Tekst is alleen woord voor woord zichtbaar, zodat screenshots nutteloos zijn.

confideGesproken woorden verdwijnen zodra je ze uitspreekt, maar geschreven woorden blijven altijd wel ergens staan. Dat is de wijsheid waarmee de makers van Confide ons willen overhalen om hun nieuwe messaging-app eens te bekijken. Volgens sommigen is Confide het nieuwe Snapchat voor foto’s, omdat berichten slechts tijdelijk beschikbaar zijn en de ontvanger niet in staat is om je berichten op te slaan. Die laatste privacybeperking is bij apps als Snapchat echter vaak eenvoudig te omzeilen met het maken van screenshots, en dat is precies wat Confide wil voorkomen. Daarom kun je berichten alleen woord voor woord lezen door over de zinnen heen te vegen. Je ziet op die manier nooit een hele zin tegelijk.

Woorden een voor een tonen maakt het schieten van screenshots eigenlijk al nutteloos – zonder de context van een zin of bericht kan een woord immers van alles betekenen- maar dat is niet de enige veiligheid die de de ontwikkelaars van Confide hebben ingebouwd. Zodra ontvangers een bericht hebben gelezen verdwijnen de berichten van de server, en krijgen de afzenders een bericht. Als iemand toch een screenshot heeft gemaakt (van dat ene woord dat zichtbaar was) krijgt de afzender ook een notificatie, zodat ze diegene daar eventueel op aan kunnen spreken.

Confide maakt gebruik van end-to-end encryptie en zegt dat het berichten zelf niet kan lezen. Het installeren van de app is simpel: je koppelt je e-mailadres, contacten en eventueel je Facebook-account aan de app. Daarna kun je naar ieder e-mailadres een zelfvernietigend bericht sturen. Om dit bericht te kunnen lezen moeten die ontvangers overigens wel de app downloaden.

vingerbericht

De opzet en aanpak van Confide lijken erg op die van Glimpse Messenger, waar we eerder over schreven. Glimpse hanteert dezelfde simpele maar doeltreffende beveiliging tegen screenshots: verstuurde berichten zijn nooit in hun geheel zichtbaar, maar woord voor woord. Ook qua bediening en interface zijn Glimpse en Confide vergelijkbaar: beide apps hebben een rustig ontwerp met weinig poespas.

Een verschil is echter de manier van inloggen. Bij Confide log je in via je e-mailadres en bij Glimpse Messenger met je telefoonnummer. Een ander belangrijk verschil: bij Glimpse Messenger doen de berichten echter meer denken aan voorbij rollende teksten op een reclamebord, terwijl je met Confide de woorden zelf zichtbaar maakt door ze aan te raken. Control freaks die geen geduld hebben voor teksten die woord voor woord worden onthuld kunnen dus beter met Confide aan de slag. Dan bepalen ze zelf wanneer ze welk woord zien. Voor mensen die extreem geheime berichten willen versturen is Glimpse misschien weer een betere keuze. Wanneer je even met Confide aan de slag bent merk je namelijk dat je met een beetje slim tikken en vegen twee of drie woorden tegelijk kunt tonen, wat nét iets meer context geeft dan een woord apart. The devil is in the details, zullen we maar zeggen.

Downloaden: Confide (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Downloaden: Glimpse Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2014, 17:59
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen messaging, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.