Coast by Opera: mooie nieuwe webbrowser voor iPad

Coast by Opera is een nieuwe browser voor de iPad die er schitterend uitziet en makkelijk bedient. Favorieten zie je meteen staan.

Coast by Opera iPad hoofdscherm introHet is een achterhoedespeler tegenover Internet Explorer, Safari, Google Chrome en Firefox, maar Opera laat zich niet uit het veld slaan. De browsermaker heeft zonet Coast by Opera uitgebracht, een internetprogramma speciaal voor de iPad ontworpen. “Dit is niet een mobiele interface die alleen maar groter is gemaakt voor een tablet”, schermt de applicatie in de App Store-omschrijving. Opera zegt daarnaast veel aandacht te hebben besteed aan technologie die ervoor zorgt dat je altijd goed beschermd bent.

Introductie

Details daarover worden niet uit de doeken gedaan, het blijft dus bij die weinig hard te maken toezegging. Wat wel meteen voor zich spreekt, is het ontwerp van Coast. Je wordt binnengehaald met een geanimeerde introductie en daarna kom je meteen terecht in het dashboard van de applicatie, waarin je bovenin een zwevende adresbalk ziet waarin je ook meteen in kan zoeken naar een website. Daaronder tref je verschillende schermen met snelknoppen naar je favoriete sites. Je veegt standaard door vier schermen, waarop onder andere al knoppen naar Google, Gmail, YouTube, Reddit en Digg zijn gemaakt. Een knop ingedrukt houden doet hem schommelen en zo kan je hem verwijderen. Dat hebben we wel eens eerder gezien. Het spreekt voor zich.

Coast by Opera pagina terugvegen

Je hebt niet lang nodig om te zien wat Opera bedoelt met ‘elk ontwerpelement is zorgvuldig afgestemd voor de iPad’. Er is werk van de aankleding gemaakt. Druk op de zoek- en adresbalk en je ziet suggesties in een kader. Als je zoekt, zie je aan een voorbeeldkader dat je dat op Google doet. De site die je intypt wordt geladen terwijl eerst het logo van de site in beeld knippert, een hint dat je het meteen als knop op het hoofdscherm kan zetten. Daarvoor hoef je alleen maar op de kubusknop centraal onderin beeld te drukken. Met drie knopjes rechts onderin wissel je tussen openstaande websites.

Toch extra functies

De animaties die gepaard gaan met nieuwe sites oproepen zijn aardig. Vensters zoeven in beeld, links die je indrukt knipperen even. Dat je terug kan gaan naar de vorige pagina met een veeg vanaf de linkerkant van het beeldscherm is ook handig. Een pagina verversen doe je natuurlijk door hem naar beneden te trekken. Het is geen standaardfunctie in browsers, maar in Coast voelt het alsof het al jaren zo hoort. Ook extra functies als geschiedenis bekijken en delen zijn zo weggewerkt dat het voelt alsof ze bij andere browsers maar onnodig prominent in beeld zijn. De extra functies zie je door nogmaals rechts onderin op de tabbladen-knop te drukken. Aan de ‘i’ onderaan een pagina zie je hoe goed de pagina beveiligd is (handig voor bankzaken die je niet vertrouwt!) en tref je een deelknop. Daarmee kan je afdrukken, de link mailen, in een bericht versturen of delen op Twitter of Facebook. Je veegt een pagina weg door hem naar boven te vegen.

Coast by Opera adres invoeren

Gewoon erg mooi

Er is wel kritiek op Coast by Opera te verzinnen: omdat je eerst een korte logo-laadanimatie ziet bij een pagina en daarna ook soms nog onderdelen van de website geladen ziet worden, voelt de browser minder snel dan Safari of Chrome. Ook het scrollen kan net iets vloeiender. Toch, omdat de app ook zo mooi geanimeerd is, past het wel enigszins in de ervaring. Je mag er even de tijd voor nemen. Niet dé browser om iets snel in op te zoeken, wel eentje om je favoriete websites in te lezen. Coast is gewoon erg mooi.

Downloaden: Coast by Opera (gratis, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2013, 14:58
Categorie Lifestyle
Onderwerp webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.