SkyJuke: samen muziek afspelen op iPhone

SkyJuke is een gratis iPhone-app waarmee je samen afspeelt. Elke vriend die meedoet kan zijn of haar nummers aandragen.

Jukebox afspelen SkyJuke iPhoneJe kan om beurten naar de laptop lopen en een ander nummertje aanklikken dat je wilt horen. Maar ja, die ene remix staat niet in Spotify en vind je alleen op YouTube en de volgende persoon wil juist graag zijn eigen playlist elders opzetten. Gedoe! SkyJuke biedt een alternatief aan. Elk van je vrienden die de iPhone-app installeert, kan eigen muziek aandragen. Die komt in een gedeelde afspeellijst terecht die je op twee manieren kan laten horen.

Via speaker of iPhones

Als je een beetje sfeervolle muziek wilt hebben in de kamer, verbind je de eerst verbonden iPhone aan de boxenset zodat het geluid wat beter klinkt dan via de telefoonspeaker. Maar er is een alternatief: je kan ervoor kiezen dat elke telefoon van iedereen die meedoet, de muziek gelijktijdig afspeelt. Zo fungeert elke iPhone dus als speaker. Omdat de applicatie gratis is te downloaden en te gebruiken, is het ook nog best schappelijk dat je van andere vraagt verwacht dat ze de app downloaden. Zo ben je als groep dj van je eigen feestje.

SkyJuke afspeellijst iPhone SkyJuke jukebox iPhone afspelen

Iedereen draagt nummers aan

Het begint met jou, als eerste downloader van de app. Je maakt een profiel aan waarbij alleen een naam invoeren verplicht is. Je hoeft geen mailadres of wachtwoord op te geven, maar kan nog wel een foto, omschrijving en favoriete band en genre invoeren. Eenmaal aangemaakt, kies je ervoor om een sessie te starten. Maak je hem openbaar of moeten vrienden je verzoeken om mee te doen? Je bepaalt ook hoeveel eigen tracks vrienden per keer mogen toevoegen aan de afspeellijst.

De kracht van SkyJuke is simpel: iedereen die zijn telefoon toevoegt aan de groep, kan zijn eigen muziek aandragen in de afspeellijst. Zo kan iedereen met nummers op zijn iPhone de afspeellijst aanvullen met zijn eigen favoriete muziek. Vrienden mogen nummers vervolgens omhoog of omlaag stemmen met duimpjes, wat invloed heeft op de positie van het nummer in de afspeellijst. De volgende nummers zie je in het tabblad Next Up helemaal links. Centraal vind je My Song List waar je eigen muziek toevoegt, al kan dat verwarrend genoeg ook weer in Next Up. Daartussen vind je twee sociale tabbladen: bij Users zie je een lijst met vrienden die meedoen en hun profielen en je kan ook nog chatten met elkaar in het vierde tabblad. De instellingen in het laatste tabblad omvatten alleen het wegkopen van reclame voor eenmalig 89 cent.

SkyJuke gebruikersprofiel iPhone SkyJuke iPhone afspeellijst

Mankementen

Het delen van een afspeellijst is wel eens eerder gedaan door apps, maar bijna alle apps in deze categorie lopen om de haverklap vast of er zijn verbindingsproblemen. Die ervaren we niet in een test met SkyJuke, al is de app wel stabieler onder iOS 6 dan onder iOS 7.

Toch is de app niet zonder mankementen. Zo is het aandragen van nummers omslachtig. Je kan de bibliotheken van alle gebruikers doorzoeken en doorbladeren (leuk!), maar kan bij het bladeren alleen op artiest sorteren en op elke pagina maar één nummer toevoegen. Er is helaas geen overzicht met al iemands nummers direct onder elkaar. Bovendien blijft je selectie niet staan in het centrale tabblad. Als de nummers in de playlist op zijn, speelt hij niet opnieuw af, maar moet je opnieuw toevoegen. Een ander nadeel is dat de verbinding van SkyJuke inactief wordt na tien minuten. Dat is een probleem dat vanuit iOS zelf bestaat: die staat niet toe dat een applicatie langer dan tien minuten op de achtergrond werkt, tenzij die beroep doet op een locatiefunctie. Dat doet SkyJuke niet. Zo is er eindelijk een fijne iPhone-app waarmee je samen de muziek op een feestje bepaalt, maar is hij toch nog niet ideaal.

Downloaden: SkyJuke (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Openingsfoto: Ron Cogswell

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2013, 15:10
Categorie Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.