Clef icon

Review: Clef, veilig inloggen zonder wachtwoorden

Met de app Clef en de Chrome-extensie Waltz kun je veilig inloggen op websites zonder wachtwoorden te gebruiken. iCulture legt uit hoe dit precies werkt.

Clef iconOp internet heb je overal wachtwoorden voor nodig en veel mensen gebruiken dan ook een wachtwoordmanager (zoals 1Password) zodat ze maar één wachtwoord hoeven te onthouden in plaats van tien verschillende. Toch werkt dit nog niet altijd even handig als je zou willen. Er is echter een handige oplossing, waardoor je helemaal geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Met de app Clef en de Chrome-extensie Waltz kun je inloggen zonder wachtwoorden!

In plaats daarvan scan je gewoon de code op het beeldscherm van je computer met de app op je iPhone. Onderstaande video laat zien hoe het werkt:

Wat kun je met Clef?

Clef is een app voor de iPhone waarmee je een unieke code op je computer scant in de browser Google Chrome. Die app geeft een seintje aan browser-extensie Waltz dat alles veilig is. Je logt daarna in op de website, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te toetsen. Let op: deze oplossing vervangt je wachtwoorden niet. Ze worden versleuteld opgeslagen op je eigen computer. Het wachtwoord wordt ontsleuteld en gebruikt om je in te loggen op de website, als je de juiste barcode met de app scant. Je kunt de app alleen gebruiken als je inlogt met Touch ID of de pincode intoetst.

Zo installeer je Clef en Waltz

 1. Clef stap 1Download de app Clef uit de App Store. Open de app en tik op ‘Get Started’. Vul je naam en e-mailadres in zodat je een bevestiging van je registratie via e-mail kan ontvangen. Geef de app toestemming om je notificaties te sturen en de camera te gebruiken. Daarna is de app klaar voor gebruik en hoef je alleen nog de app met je computer te linken.

 2. Ga naar de website Getwaltz.com en klik daar op ‘Add Waltz to Chrome’. Waltz is momenteel alleen voor de browser Chrome verkrijgbaar. Zodra je de Waltz-extensie hebt geïnstalleerd, volg je simpelweg de stappen die verschijnen in de browser. Klik in het venster ‘Set up your phone’ op ‘I have the app’.

 3. Clef stap 2

 4. Nu is alles klaar voor gebruik en is het tijd om in te loggen op je eerste website met Clef en Waltz. Waltz geeft je tijdens de rondleiding (die automatisch start zodra je klaar bent met de installatie) de optie om als eerste bij Facebook, Github of Twitter in te loggen. Klik bijvoorbeeld op ‘Facebook’ om naar de website van Facebook gestuurd te worden. Nu verschijnt er rechtsboven in het scherm het Waltz-icoontje die je de optie geeft om met Clef en Waltz in te loggen. Als je daar op klikt, verschijnt de barcode die je kunt scannen met de app Clef.

 5. Clef stap 3

 6. Clef stap 4Zodra de barcode is gescand, moet je het wachtwoord van Facebook invullen. Als je dat hebt gedaan, slaat Waltz het wachtwoord versleuteld op en kun je vanaf nu inloggen op Facebook met Waltz, door alleen maar de barcode op het scherm te scannen met de app Clef. Clef weet wie jij bent dankzij je pincode of je vingerafdruk en Waltz beslist dat jij overal mag inloggen doordat hij van Clef het juiste seintje heeft gekregen. Via de app kun je bepalen hoe lang je maximaal ingelogd blijft op alle accounts die je met Clef en Waltz hebt verbonden. Die optie is erg belangrijk, want als je inlogt met Clef en Waltz kun je meteen inloggen op alle websites die je aan deze dienst hebt gekoppeld. Als je bijvoorbeeld de barcode op Facebook scant, hoef je op Twitter alleen maar op het Waltz-icoontje te drukken om automatisch in te loggen. Met ‘Log out now’ kun je je meteen uitloggen op alle websites, ook al ben je weggelopen van je computer.

Conclusie Clef review

Waltz scannerDe oplossing die Clef en Waltz aanbieden heeft een aantal voordelen. Het is veilig dankzij de twee-stapsverificatie. Het werkt erg snel en het gebruik van de app en de Chrome-extensie is gratis. Het bedrijf achter de software biedt echter ook telefonische ondersteuning aan tegen betaling. Daarnaast zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden: Waltz is alleen beschikbaar voor Google Chrome en werkt alleen bij een aantal sites op het internet. Hierdoor is het nut van de oplossing beperkt, ook al werkt het nog zo snel en gemakkelijk. Bovendien bieden Clef en Waltz geen oplossing voor mensen die meerdere accounts op een website hebben.

Pluspunten

 • Clef werkt snel
 • Veilig dankzij tweestapsverificatie

Minpunten

 • Alleen beschikbaar voor Google Chrome
 • Werkt niet bij alle websites
 • Niet geschikt voor mensen die meerdere accounts op een website hebben

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2015, 14:30
Categorie Productiviteit
Onderwerp wachtwoorden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.