Carrot: nukkige todo-app zeikt je af als je niks doet

Carrot is een nieuwe todo-app op iPhone met een karakter. De app beloont met leuke teksten als je taken uitvoert... en brandt je af als je verzaakt.

Carrot iPhone todo voor nerdsEen todo-lijstje is maar een lijstje. Maar wat als het lijstje grimmige trekjes krijgt? Carrot fungeert als elke andere takenlijst op de iPhone: je voert taken in die onder elkaar komen te staan en vinkt ze af als je ze hebt gedaan. Niks aan de hand. Behalve als je even verzaakt en de taken laat voor wat ze zijn. Dat krijg je te horen van de app. Carrot is een arrogante robot die jou wel even je plek wijst, luie donder!

Als je keurig je taken vinkt, krijg je daarvoor complimenten. Zowel de complimenten als de kritiek van de app zijn Engelstalig geschreven en verrassen soms met hun gevatheid. Het toontje wordt al gezet bij binnenkomst van de app, als de bovenbalk je begroet met de begroeting ‘Hello, lazy human!’ Daarna doet hij zich voor als ‘your new task master’. Het is eigenlijk vrij simpel: als de app wit is, is er niks aan de hand. Is hij zwart, dan heb je het verspeeld. De bedoeling is natuurlijk dat je je zo gaat houden aan de taken in Carrot, dat het niet zover komt.

Carrot voor de iPhone heeft verder geen opties. De app bestaat uit één lijstje waarin je items onder elkaar kan aanmaken door de lijst naar onderen te vegen. Je veegt naar rechts om een taak te voltooien en je kan een menu betreden met een veeg naar links. Niet het menu van een taak, maar van algemene instellingen. Verwacht geen deadlines, geen herhalingsmogelijkheden, geen projecten of verschillende mappen met taken. Je mag instellen of het geluid en de vibratie aan staan en ziet het huidige humeur van Carrot. Daar houdt het op.

Carrot takenlijst completeren Takenlijst Carrot beloning

Daar zit misschien ook een beetje het euvel van de app. Als je een reeks taken invoert, maar vervolgens die taken op een zaterdag laat staan wanneer je de app niet gebruikt, ben je sowieso de pineut. Daarmee bewijst Carrot zichzelf eigenlijk ongeschikt voor taken en ideeën op de langere termijn. Het werkt het beste als je een week aan taken aanmaakt waar je na werktijd gewoon de laatste van hebt afgevinkt.

De teksten van de applicatie zijn bijna belachelijk/ heerlijk nerdy – in te vullen naar wens. Carrot beloont je na je eerste voltooide taken al met een pop-up scherm bestaande uit binary-code. Daarmee distantieert de applicatie zich van het grote publiek, maar raakt Carrot precies de gevoelige snaar voor zelfstandige ICT’ers die juist graag een todo-gebruiken om eigen projecten op de rails te krijgen en houden. Elk level dat je stijgt, krijg je weer een nieuwe tekst te lezen. De creativiteit van de beloningen en negatieve uitspattingen daarbij kunnen je daadwerkelijk helpen taken uit te voeren.

Downloaden: Carrot (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2013, 20:02
Categorie Productiviteit
Onderwerpen carrot, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.