Bordspel Pandemie op iPad uitgekomen: Pandemic The Board Game

Het bordspel Pandemic is uitgekomen voor iPad. Je speelt samen met 3 andere spelers om de wereld te bevrijden van een virus.

Pandemic The Board Game iPad PandemieEen bordspel waarin je niet tegen elkaar speelt, maar met elkaar tegen het spel zelf. Dat was de originele insteek die het bordspel Pandemie een behoorlijk succes maakte in spelletjes-speciaalzaken in Nederland. Nu is het coöperatieve bordspel ook uitgekomen voor de iPad. In Pandemic: The Board Game verspreidt een dodelijk virus snel en onverwacht over de wereld. 2, 3 of 4 Spelers nemen elk een eigen specialistenrol aan en moeten overleggen om het virus zo goed mogelijk te bestrijden en de aarde te redden.

Je speelt Pandemie op de wereldkaart. Spelers krijgen elke beurt een paar acties om uit te voeren. Naar een andere stad bewegen is bijvoorbeeld één actie, verzamelde medicijnkaarten uitwisselen een andere. Elke rol heeft verder een specialisatie die ook geldt als één actie in een beurt.

Rolverdeling

Pandemie bordspel iPad rollenEr is keuze uit zeven verschillende rollen die spelers kunnen aannemen. De opzichter mag snel een onderzoeksstation bouwen op de huidige locatie, waar je weer snel naartoe kan reizen met de coördinator. De wetenschapper kan snel een medicijn ontwikkelen, de arts heb je weer nodig om snel af te rekenen met het virus op een locatie. Je zal zien dat niet elke combinatie van rollen in je team het spel even makkelijk maakt om uit te spelen. Wat als je niet snel kan verplaatsen omdat je geen coördinator hebt?

De rolverdeling zorgt samen met de drie verschillende spelniveaus voor de herspeelbaarheid van Pandemie. De niveaus staan voor de frequentie van viruskaarten in het spel. Die slaan op onverwachte momenten toe. Een speler trekt normaal een locatie aan het begin van de beurt, maar dat kan ook een viruskaart zijn waardoor het virus wordt verspreid. Daarna worden kaarten opengedraaid om te zien waar het virus zich dan verspreidt. Dat geeft het spel het onvoorspelbare karakter mee.

Pandemie virus bestreiden

Niet ingewikkeld

Pandemic: The Board Game is geen ingewikkeld spel als de rollen bij je bekend zijn. Ook als je het bordspel zelf nog niet hebt gespeeld, begeleidt de app je goed met een interactieve trainingssessie, een info modus die je tijdens het spelen bijpraat en uitgebreide spelregels zijn ook aanwezig. Het spel zet de sfeer van het bordspel keurig over naar de iPad, met duidelijke kaarten en menu’s met grote knoppen. Je kan het spel zowel in de liggende als staande houding van het tablet spelen.

Niet online

Pandemie bordspel infected citiesHelaas haalt ontwikkelaar F2Z Digital Media niet het onderste uit de kan bij Pandemie op de iPad. Het spel is helaas niet Nederlandstalig en dat niet alleen: je kan alleen met meer spelers spelen als je de iPad aan elkaar doorgeeft. Spelen met de computer is er niet bij, maar je kan in je eentje wel zelf meerdere rollen aannemen. Een online stand waarin je kan praten met andere spelers ontbreekt. Die killer feature laat Pandemic: The Board Game helaas liggen.

Downloaden: Pandemic: The Board Game (€5,99, iPad, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2013, 14:11
Categorie Games
Onderwerp bordspel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.