BitTorrent Sync voor iPhone nu verkrijgbaar

BitTorrent heeft vandaag de app Sync in de Nederlandse App Store gezet. Met de iPhone-app kun je bestanden veilig synchroniseren.

Sync logoGisteren vertelden we al over Sync van BitTorrent. Deze app om bestanden te synchroniseren zou binnenkort verschijnen. Inmiddels is Sync al verkrijgbaar in de Nederlandse App Store. In tegenstelling tot wat de naam van het bedrijf doet vermoeden is Sync van BitTorrent geen app om films en muziek te downloaden, maar om bestanden te synchroniseren. Een van de speerpunten van de dienst is dat het jouw gegevens wil beschermen tegen bedrijven en instanties die erin willen snuffelen. Sync werkt daarom met een peer-to-peer-netwerk en bewaart je gegevens niet op een externe server. Het gebruikt ook een versleuteling om je gegevens nog beter te beveiligen.

De gratis Sync-app heeft een simpele uitstraling. Het laat geen flitsende ontwikkelaarsvideo zien en biedt geen hippe weg te vegen kaarten met informatie over hoe je de app moet gebruiken. Op zich geen probleem, maar eenmaal in de app word je wel iets te veel aan je lot overgelaten. In het tabblad Sync krijg je een knop voorgeschoteld die het proces moet starten: ‘Add Sync Folder’. Als je eenmaal een naam voor een folder hebt gekozen, kom je erachter dat je eerst de software op je Mac of Windows-pc moet installeren. Niet onlogisch, maar wat meer uitleg is geen overbodige luxe. Via de website is de software gratis te downloaden.

Als je de software op de desktop of laptop installeert, klik je met de rechter muisknop op de te synchroniseren map en selecteer je ‘Connect Mobile Device’. Je krijgt dan de keuze om je iPhone volledige toegang te geven of het te beperken tot alleen lezen. Omdat de mappen automatisch worden gesynchroniseerd, is het verstandig om de ‘Read Only’-optie te kiezen als je deze map bijvoorbeeld wilt delen met familieleden die vakantiefoto’s willen kijken. De QR-code die in dit menu verschijnt, scan je met de iPhone. Vanaf nu wordt de inhoud van de map op je iPhone en je computer gesynchroniseerd. Hoewel we wel MP3’s konden synchroniseren, openden deze bestanden niet op de iPhone. Sync biedt ook de mogelijkheid om foto’s die je met de iPhone maakt automatisch te synchroniseren.

Het lijkt in eerste instantie niet mogelijk om bestanden van de ene naar de andere iPhone te verzenden, maar als je naar het tabblad ‘Send files’ gaat, blijkt dat gelukkig niet te kloppen. Selecteer in dit menu bestanden die je wilt verzenden naar een andere iPhone en de app laat een QR-code zien die je vanuit de app in dat tweede apparaat kunt scannen. Het scannen van de code werkt snel en foutloos, waarna de bestanden onmiddellijk worden verzonden. De app geeft ook een indicatie hoe lang de overdracht gaan duren. Doordat Sync een peer-to-peer-netwerk gebruikt is er geen beperking aan de hoeveelheid gegevens die je wilt synchroniseren. Ook de grootte van het bestand doet er niet toe. In eerste instantie kun je alleen foto’s verzenden, maar als je bijvoorbeeld via een pc een film in de map hebt gezet, kun je deze ook synchroniseren. Synchroniseren werkt via via Wi-Fi-, maar in het menu kun je instellen dat het ook via 3G werkt. Helaas kwam de app tijdens onze test niet verder dan ‘Connecting’ toen we het via 3G probeerden.

Sync van BitTorrent werkt op zich prima als je eenmaal de moeite hebt genomen om te ontdekken hoe het werkt. Het is geen laagdrempelige app zoals Dropbox. Als je alleen bestanden als films en muziek op je iPhone wilt kijken zijn er genoeg alternatieven zoals Google Drive en Air Video. Mocht je je druk maken om privacy en de bescherming van je gegevens en het idee hebben dat dit soort bedrijven toegang verschaffen tot bijvoorbeeld de NSA, dan is Sync een aardige oplossing. We hopen wel dat de app binnenkort een wat gebruikersvriendelijker opzet krijgt.

Downloaden: BitTorrent Sync (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2013, 16:50
Categorie Productiviteit
Onderwerpen bittorrent, peer to peer, synchroniseren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.