Bevallen met een app? Doula voor iPhone puft met je mee

Doula is een bevallingscoach op je iPhone. In de app helpt de stem van een verloskundige je met puffen en ontspannen tussen de weeën.

doulaGemiddeld gezien zijn er weinig aangelegenheden waar nog geen app voor is. Opstaan, bewegen, werken, afspraken maken, sporten en weer gaan slapen: iedere activiteit heeft zijn eigen applicaties. Geboorte en overlijden zijn twee van de weinige momenten waarop smartphones vaak in onze zak blijven. Misschien om het moment intiem te houden, of omdat we wel andere dingen aan ons hoofd hebben dan het opstarten van een app. Toch zijn er ook argumenten te bedenken om het wel te doen. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Doula-app, die fungeert als een bevallingscoach die helpt met het timen van het puffen en het ontspannen tussendoor. Daarbij hoor je steeds de rustige stem van verloskundige ‘Marij’.


De applicatie werkt erg simpel, en dat is gezien de situatie maar goed ook. Je tikt op ‘stem’ als je een wee voelt opkomen, en Marij probeert je er doorheen te praten. Wanneer de weeën erg pittig worden of je graag wil dat iemand met je meepuft kun je op ‘puf’ tikken. Nu puft de digitale coach met je mee. Tik op ‘rust’ als de wee weer wegebt; de stem probeert je dan te helpen met ontspannen. Het is ook mogelijk om ontspannende muziek aan te zetten, waarbij je kunt kiezen uit kabbelende golven of meditatie-klanken. Ondertussen worden je weeën weergegeven in een tabel, die je inzicht wil bieden in het verloop. Gek genoeg kun je de grafiek van je weeën ook delen via Twitter en Facebook. Dat lijkt ons een gevalletje too much information, maar misschien zijn we daar wel ouderwets in.

voorbeeld 2grafiek 2

Lang niet elke ouder in spé zal digitale Marij in de bevallingskamer willen verwelkomen, maar er zijn natuurlijk manieren te bedenken waarop ze handig kan zijn. Bijvoorbeeld in het beginstadium, als je onverhoeds alleen bent als de weeën beginnen of wanneer jullie even niet meer weten wat jullie moeten doen en de verloskundige er nog niet is. Ook denkbaar: in een stressvolle situatie kan de app fijn als bliksemafleider functioneren, of als enige partij die het hoofd koel houdt. Doula is tot 1 mei gratis te installeren.

Downloaden: Doula (tijdelijk gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.