Beste nieuwe iOS-apps van SXSW 2013

SXSW 2013 is een conferentie waar elk jaar nieuwe apps worden gedemonstreerd. We kijken naar de beste en
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

sxsw 2013 wachtrijDe SXSW-conferentie was ooit de plek waar Foursquare werd onthuld. Sindsdien is het aantal app-introducties niet meer zo groot. De enige naam die bij ons van SXSW is blijven hangen, is Highlight. Hoe zit het met SXSW 2013? Zijn er leuke nieuwe apps aangekondigd en zit er iets tussen waar we een halfjaar later nog over praten? Helaas, het lijkt er niet op. SXSW 2013 was vooral een evenement voor hardware. MakerBot vertelde tijdens een keynote over 3D-printers en de nieuwe MakerBot Digitizer, Leap Motion’s nieuwe controller met bewegingsinteractie was op meerdere plekken in de stad te vinden en tijdens een andere keynote werd de CEO van OUYA geïnterviewd. SXSW is een groot evenement geworden, waardoor het lastiger is geworden om trends op te pikken. Het ligt er maar net aan bij welke sessie of bij welk beursstandje je bent geweest, of wie je hebt gesproken.

SXSW is dan ook niet meer de plek waar je sociale apps gaat ontdekken. Takes en ProxToMe (zie verderop) zijn de apps die nog het meest in dit ouderwetse profiel passen, al is het de vraag of ze indrukwekkend genoeg zijn dat we er over een halfjaar nog over praten. Nu werd er meer gesproken over het eerder genoemde 3D-printen, gezondheid, big data, ruimtevaart, de Memoto Lifelogger en (geloof het of niet) Grumpy Cat. Er waren meer dan 10 panels over ruimtereizen en er was zelfs een sessie ingeruimd voor Elon Musk, CEO van SpaceX. Hij vertelde over de recente missie naar het internationale ruimtestation ISS en over zijn droom om ooit mensen naar Mars te sturen. SXSW is ook de plek waar je naartoe gaat om heel lang in de rij te staan: voor de volgende sessie, bij een foodtruck of om binnen te komen bij een coole party. Want bij SXSW gaat het net zo goed om netwerken in de avonduren als om het ontdekken van nieuwe inzichten.

Hieronder lees je over de interessante apps die we tijdens de conferentie tegenkwamen.

proxtome-iphone

ProxToMe

proxtome icoonProxToMe gebruikt een proximity engine om mensen bij jou in de buurt te ontdekken en ze berichtjes te sturen. Je kunt ze overigens ook andere digitale content sturen. ProxToMe verscheen in februari 2013 al voor iOS, waarna er een Android-versie volgde. Het bedrijf had op SXSW een beursstand, waar ze het idee uitlegden. Je kunt Facebook-profielen bekijken van mensen die in de buurt zijn. Je kunt daarna met ze gaan chatten en digitale content delen vanuit je Dropbox-account. In de Android-versie zit de optie om een preview te bekijken van de content, voordat je accepteert.

Downloaden: ProxToMe (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

takes

Takes

takes icoonTakes laat je foto’s maken die samengevoegd worden tot een korte video. De app is geschikt om tijdens evenementen te gebruiken, of om een vakantie weer eens anders in beeld te brengen. Je richt je iPhone op het object, maakt een foto en Takes maakt een kort filmpje van het moment vóórdat je de foto nam. Na een aantal plaatjes kun je ze samenvoegen en muziek toevoegen. Er ontstaat daardoor een soort videomontage van meerdere clips. Je kunt Takes gratis downloaden uit de App Store.

Downloaden: Takes (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

yappem

Yappem

yappem icoonYappem is een app waarmee je je ervaringen met bedrijven kunt delen. Het gaat daarbij om de bedrijven die je dagelijks bezoekt, zoals restaurants, afhaalchinezen en winkels, maar het gaat ook om de engagement met de betreffende merken waardoor het ook een marketingtool is. Die ervaringen kun je delen via je sociale netwerken, waarbij je ook vrienden om advies kunt vragen. Is het echt wel cool om op een bepaalde plek te lunchen? Gebruikers krijgen Yappem-muntjes als beloning, die ze later kunnen inwisselen voor cadeaubonnen. Maar het werkt alleen bij bedrijven die eraan meedoen. Yappem is verkrijgbaar voor iOS en Android, maar niet in de Nederlandse App Store.

Downloaden: Yappem (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

cosmic-jump-start

Cosmic Jump Start

cosmic icoonWe hebben een uitgebreider artikel over Cosmic Jump Start, de app waarbij je anderen kunt uitdagen voor een springspelletje. Met Cosmic Jump Start moet je echt in actie komen, met de iPhone in de hand ga je springen op het ritme dat op het scherm wordt aangegeven. De game wordt gemaakt door een Amsterdams bedrijf. Door te springen wek je energie op, waardoor een wezentje in de game punten verdient.

Downloaden: Cosmic Jump Start (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

messageme

MessageMe

messageme icoonWe hebben er op iPhoneclub al uitgebreid aandacht aan besteed: MessageMe, hét nieuwe alternatief voor WhatsApp. Volgens de makers is er nog ruimte voor een nieuwe messaging-app. Je kunt met MessageMe onbeperkt en gratis sms’en met meerdere vrienden tegelijk. De app heeft ook integratie met YouTube-video’s, iTunes-muzieknummers, stemopnames en emoticons.

Downloaden: MessageMe (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

gravidi video

Gravidi

gravidi icoonGravidi is een interactief videoplatform, waarbij je een overlay krijgt op de video die je aan het bekijken bent. De app bevat muziekvideo’s die door een redactie zijn gekozen. Bands die in Austin optreden tijdens het SXSW-muziekfestival zijn in ruime mate aanwezig. Tijdens het bekijken van een video tik je op het scherm om naar Gravidi-mode over te gaan. Je krijgt dan een digitale overlay te zien. Je kunt ook songteksten, invloeden, interviews, concertdata en andere informatie over artiesten vinden via de app. In een kalender is te zien waar de bands optreden tijdens SXSW 2013.

Downloaden: Gravidi (gratis, iPad, iOS 6.0+)

https://www.youtube.com/watch?v=E-7BvZnLtfM&feature=player_embedded

Guide

Guide is een bijzondere app voor mensen die op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws van websites, maar ook achterover willen leunen om naar de tv te kijken. De mobiele app Guide levert de oplossing: het zet geschreven artikelen om naar videofeeds. Guide is een soort RSS-lezer, die artikelen verzamelt en daarna omzet naar een soort tv-gids. De artikelen worden verdeeld over meerdere categorieën. Zitten er foto’s in een artikel, dan zal dit in de tv-show worden opgenomen, net zoals er naast de presentator ook wel eens afbeeldingen verschijnen. De presentator vertelt over het nieuws, net alsof het een persoonlijk journaal is. Vanzelfsprekend werkt dit het beste in het Engels. Hierboven zie je een video-demonstratie. Van alle gedemonstreerde apps op SXSW zou Guide nog wel eens de meest spectaculaire en interessante kunnen zijn.

Helaas kunnen we het nog niet proberen, want de dienst bevindt zich nog in beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 april 2013, 18:54
Categorie Uncategorized
Onderwerp sxsw

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.