Barcode vs. Barcodes: goed hulpmiddel voor de App Store?

Met een barcode-applicatie zou je applicaties die op iPhoneclub worden besproken makkelijk kunnen installeren, door in elk artikel een QR-code te tonen. Maar werkt het ook?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

barcodeMensen die wel eens op onze andere website, Planet Android komen, zal het opgevallen zijn dat we bij alle applicaties een barcode laten zien. Het gaat daarbij om een QR-code: je richt je Android-toestel op de barcode, neemt een snapshot en een gratis verkrijgbare barcode-applicatie stuurt je door naar de Android Market, zonder dat je hoeft te zoeken. Het is erg makkelijk en het is ook een extra service die erg wordt gewaardeerd door de lezers. Maar gek genoeg heeft het barcodescannen op de iPhone nooit een hoge vlucht genomen, ook al zijn er applicaties waarmee je dezelfde QR-codes kunt scannen. Dat vraagt om een nader onderzoek, want de twee gratis applicaties Barcode en Barcodes lijken er best geschikt voor.

Het idee werd aangedragen door iPhoneclub-lezer Jelle: zet bij elke bespreking van een iPhone-applicatie zo’n barcode zodat mensen die kunnen scannen en op de iPhone meteen naar de juiste applicatie in de App Store worden doorgestuurd. Het bijzondere van de barcodesoftware voor Android is dat deze kan scherpstellen op de barcode voordat je een foto maakt, waardoor het zelfs bij kleine barcodes (zoals die in het artikel te zien zijn) prima werkt.

qrcode

Om te testen of het op de iPhone net zo makkelijk werkt, heb ik twee barcode-applicaties uit de App Store geïnstalleerd: Barcode en Barcodes. Beide zijn gratis. Omdat de iPhone moeite heeft om op korte afstand scherpe foto’s te maken heb ik de barcode van de zojuist besproken applicatie FilesAnywhere hiernaast extra groot afgebeeld. Het idee is dat je met de twee iPhone-applicaties een foto maakt van de barcode en daarna naar App Store op je toestel wordt doorgestuurd, zodat je FilesAnywhere makkelijk kunt installeren zonder te zoeken. Het aanmaken van zo’n QR-code is heel eenvoudig: je gaat naar http://qrcode.kaywa.com/, vult de gewenste URL in (in dit geval de iTunes-URL van FilesAnywhere) en geeft aan welk formaat de QR-code moet hebben. Daarna kun je de afbeelding in je website plakken.

Barcode is een applicatie die bij het opstarten meteen je locatie wil bepalen. Dat is voor het scannen van applicatie-barcodes niet nodig. In de interface zie je twee 2D-barcodes, waarvan de onderste een QR-code is. Kies QR-code, maak een foto van de barcode en tik op de knop Decode om de barcode te laten herkennen. Het mooie van Barcode is dat na het maken van de foto een kadertje rondom de barcode zichtbaar is. Je kunt de foto verslepen, zodat de barcode goed in beeld staat. Helaas kan Barcode zelfs zo’n grote afbeelding niet goed herkennen. Vergeleken met het gemak waarmee je barcodes op een G1 herkent is dit toch een teleurstelling. Toegegeven, de gemaakte afbeelding is niet helemaal scherp, maar als we QR-codes in normaal formaat op iPhoneclub gaan gebruiken bij besprekingen van applicaties (dus maximaal 150 pixels breed) dan is de kwaliteit van deze foto al erg goed gelukt. De G1 kan met foto’s van mindere kwaliteit overweg.

barcode   barcode   barcode

Barcodes dan misschien? Deze applicatie is ook gratis en geeft bij het opstarten meteen de mogelijkheid om een foto te maken. Dat is gunstig: meteen aan de slag, zonder eerst een locatie-popup weg te klikken. Ben je tevreden, dan kies je ‘Use photo’, waarna de applicatie meteen een poging doet om je barcode te herkennen. Helaas, ook hier geen succes.
Vanuit een werkbalk onderin de applicatie kun je ook nog kiezen voor foto’s die in de fotorol of in één van je fotomappen op de iPhone staan.

De ontwikkelaar geeft in een toelichting aan hoe je het beste de barcodes kunt scannen: vanaf een afstand van 60 centimeter, waarna je inzoomt om de barcode. Het lijkt wat onnatuurlijk om zover vanaf je scherm te gaan staan, maar het blijkt inderdaad te werken: ga op een flinke afstand van je computer staan, maak een foto waarbij je best een groot deel van de kamer mag meenemen en zoom daarna in op de barcode zelf. Het werkt! Na het herkennen van de foto krijg je een pop-up of je naar de aangegeven iTunes-URL wilt gaan. En inderdaad: de App Store op de iPhone opent waarbij FilesAnywhere meteen in beeld staat.

barcodes   barcodes   barcodes

Praktische bruikbaarheid QR-codes voor iPhoneclub

Het grote probleem is om het nu praktisch bruikbaar te maken op iPhoneclub: bij de hierboven getoonde QR-code lukt het wel om de barcode te herkennen, mits je de foto van grote afstand (60 cm) neemt. Bij drie kleinere en vervormde barcodes in die wij probeerden ging het al meteen mis: die kan Barcodes niet herkennen (maar de G1 wel). Nog veel kleiner weergegeven QR-codes werken al helemaal niet.

We zouden dus bij elk artikel een behoorlijk grote barcode moeten afbeelden, zoals de QR-code aan het begin van dit artikel. Dat ziet er niet uit en is alleen maar onnodige ‘ruis’ voor de overgrote meerderheid van de bezoekers, die de barcodes toch niet gebruiken. Bovendien is het bij het schrijven van een artikel een extra handeling, naast het inplakken van een afbeelding, het schrijven van een excerpt, het invullen van tags en een heel lijstje andere dingen waar je bij elk artikel aan moet denken. Genoeg redenen om het niet te doen, maar van de andere kant is het toch wel erg cool om gewoon een fotootje te maken en meteen de juiste applicatie in beeld te krijgen, klaar om te downloaden.

Handig of overbodig extra werk? We horen graag jullie mening!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2013, 14:00
Categorie Diensten
Onderwerpen qr-code, streepjescode

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.