Avid Studio: professioneel videobewerken op de iPad

Avid Studio brengt de professionele software van Avid naar de iPad, zodat je ook op Apple's tablet zeer behoorlijk kan videobewerken. De applicatie heeft de belangrijkste functies allemaal aan boord en kost 3,99 euro.

Avid Studio filmbewerken iPadCameraploegen, nieuwsredacties en zelfs filmstudio’s werken met de professionele videobewerkingssoftware van Avid – en nu is de basis van die software voor een habbekrats te koop op de iPad. Avid Studio verlangt 3,99 euro van je en laat je professioneel filmbewerken op de iPad. Je hebt toegang tot drie geluidssporen, een groot arsenaal aan montage-effecten en kan naast video ook losse audio en foto’s in de applicatie zetten. Ook kan je tekst implementeren en is picture-in-picture mogelijk.


De grootste vraag is hoe je aan je videobeelden komt op de iPad. De eerste iPad heeft natuurlijk geen camera aan boord en de filmbeelden van de iPad 2 laten kwalitatief ook te wensen over. De goedkoopste oplossing lijkt een Dropbox-account te openen en video’s vanaf de online opslagruimte op je iPad te zetten. Avid Studio films opgeslagen projectenDe handigste optie is waarschijnlijk de Apple iPad Camera Connection Kit, waarmee je een camera of een SD-geheugenkaart rechtstreeks op de iPad kan aansluiten.

Avid Studio pakt wat hij pakken kan. Alle media die op de iPad gevonden wordt, wordt ingeladen. Zo zie je alle foto’s van de fotostream bijvoorbeeld geladen worden als je linksboven in het scherm op foto’s drukt. Net als de video’s en liedjes, kan je ze met een menubalk links bovenin het scherm toevoegen aan je project. Tik een bestand aan en je ziet rechts in beeld een preview. Die kan je vervolgens in het storyboard slepen, of in de videobalk. Wie ooit met een videobewerkingsprogramma gewerkt heeft, zal Avid Story binnen de kortste keren onder de knie hebben.

Zoniet, dan is het vooral raadzaam dat je veel speelt. De meeste ontdekkingen zal je dan vrij snel doen, omdat de hoeveelheid mogelijkheden in beeld beperkt is gehouden en bovendien overzichtelijk is gepresenteerd. Het vak linksboven staat geheel in het teken van nieuwe dingen aan de video toevoegen. Naast foto’s, video’s en geluidsbestanden ook overgangen, tekst en 11 standaard montage-effecten. Het rechtervak geeft een preview van het bestand en biedt geavanceerde montage-opties als je het lang ingedrukt houdt of er dubbel op tikt. De onderkant is natuurlijk het belangrijkst: daar bepaal je de volgorde van de beelden, de volume van de audiosporen en kan je ongewenste beelden eraf knippen.

Om de app snel te houden, worden alle bestanden die je in de video gebruikt, weergegeven in lage kwaliteit. Avid Studio videobewerken op de iPadHet tandwiel rechts in beeld zorgt ervoor dat je rendert en het (tijdelijke) resultaat in hoge kwaliteit bekijkt. Dat is voor onze eerste generatie iPad met iOS 5 helaas te veel gevraagd: de app crashte onherroepelijk tot twee keer toe. Het is dan goed om te weten dat Avid Studio je voortgang automatisch opslaat zodat de schade beperkt blijft.

Avid Studio is een prachtige applicatie voor videobewerken op de iPad. Het is uitgebreid, heeft alle belangrijke functies aan boord en is toch eenvoudig te begrijpen en zeer betaalbaar. Als je tevreden bent met een project, kan je het opslaan, mailen, op YouTube zetten of delen via Facebook en later nog eens aanpassen omdat het project blijft staan. Ook kan je het bestand doorsturen naar de veel duurdere Avid pc-progamma’s. Dat de applicatie niet vergelijkbaar is met de desktopsoftware, merk je vooral in het ontbreken van veel complexe opties. Daarnaast hebben overgangen, montages en lettertypes in de app niet zo’n zakelijke uitstraling als je misschien wilt. Hobbyisten kunnen de app echter blind kopen.

Downloaden: Avid Studio (€3,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.