Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Archimedes: strakke wiskundecalculator voor vergelijkingen en exacte antwoorden

De Nederlandse wiskunde-app Archimedes voor de iPhone en iPad is een fantastisch vormgegeven applicatie voor het uitvoeren van vergelijkingen, breuken, driehoeksmetingen, wortels en meer.

Archimedes calculator met exacte antwoorden iPhoneJe hebt fraaie calculators voor de iPhone en uitgebreide calculators voor de iPhone, maar mooi ontwerp en goede functionaliteit gaan zelden hand in hand. Archimedes is een nieuwe app voor iPhone, iPod touch en iPad die vorm en functie op een geslaagde manier combineert. De strak vormgegeven applicatie van Patrick Pijnappel visualiseert vergelijkingen, wortels, driehoeksmetingen, breuken en meer.


Archimedes iPhone calculator met stijlDe app onderscheidt zich van veel andere calculators voor de iPhone door het grote beeldvlak voor de moeilijkere berekeningen zelf. Al het rekenwerk dat je uitvoert met de app, wordt weergeven op een helder vlak van hooguit vier regels boven elkaar. De achterkant is donkergrijs en doet een beetje schoolbord-achtig aan, wat wordt versterkt door de witte opdruk van de cijfers en tekens. Onderin beeld huist een speciaal door Archimedes ontworpen bedieningspaneel met in het hoofdscherm de standaard calculatortoetsen als de vermenigvuldiging, optellen, aftrekken en natuurlijk de cijfers. Met een swipe naar rechts tover je het geavanceerde veld voor je, met onder andere de sinus en cosinus, wortel, pi en meer. Je ziet het hele knoppenveld in beeld als je de iPhone in de liggende stand gebruikt, maar levert dan wel een regel van het rekenscherm in.

De kracht van Archimedes zit hem echter niet in het ontwerp. De app blinkt uit in het feit dat hij behalve numerieke met een swipe opzij ook exacte oplossingen geeft, iets wat veel calculators voor de iPhone laten liggen. Het geven van exacte antwoorden is mogelijk in dure pakketten als Maple en Matlab, waar studies en professionals mee werken op de desktop, maar hier dus in de app wordt meegenomen. Het verschil is dat je hier niet de volledige simulatie te zien krijgt tot het antwoord.

Archimedes calculator liggende houdingOok indrukwekkend is de mogelijkheid van stelselvergelijkingen, die de app dus meteen helder weergeeft in het scherm boven de toetsen. Het zijn features die de 3,99 euro van deze app rechtvaardigen – het is geen prijskaartje louter voor het ontwerp.

We vroegen ontwikkelaar Patrick Pijnappel waarin de app volgens hem verschilt van andere apps:

Er zijn wel een handjevol andere apps die vergelijkbare dingen kunnen, maar die waren mij (1) niet strak genoeg, en (2) niet simpel genoeg. Niet alleen zijn ze vaak onduidelijk of zijn er meerdere schermen om door te navigeren (zoals PocketCAS), maar ook moet je meestal speciale commando’s of functies ingeven voor wat je wil doen, waaronder simplify, subst of solve. Archimedes bepaalt dat automatisch en laat het antwoord zien terwijl je typt. Ik moet wel toegeven dat aangezien dit pas de eerste release is, een aantal van de andere rekenmachines nog voorlopen als het puur om hoeveelheid features gaat – alhoewel daar met de updates die ik heb gepland wel eens verandering in kan komen. Op het moment moet ik het vooral hebben van strak design, eenvoud en gebruiksgemak. Het was een beetje mijn doel om zoveel als ik kon complexiteit weg te halen voor de gebruiker door meer werk te doen aan mijn kant, met goed uitdenken en extra programmeerwerk.

Archimedes is simpel, stijlvol en doeltreffend. Je kan ervan uitgaan dat we de app meegenomen zouden hebben in de App Lijst: 25 geweldige studie- en school-apps voor iOS, als hij net iets eerder was uitgekomen. Gelukkig is de timing nog steeds uitstekend, zo aan het begin van het nieuwe school- en arbeidsjaar.

Downloaden: Archimedes (€3,99, universele app)

Met dank aan Sjoerd Huininga voor toelichting

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.