Apple’s iOS 6-kaartenapp toont bij Nederlandse en Belgische steden al gebouwcontouren

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi en Luik zijn in de Apple-kaartenapp voorzien van gebouwcontouren. Nederlandse en Belgische steden in 3D?

apple 3d kaartenApple is druk bezig om het aantal 3D-kaarten uit te breiden in de iPhone-kaartenapp. Bij het verschijnen van iOS 6 beta 4 was een grote sprong in kwaliteit en dekking te zien ten opzichte van de voorgaande beta. Nederlandse en Belgische steden zijn nog niet in 3D te bewonderen, maar de eerste stap is gezet: de contouren van gebouwen zijn in een aantal steden al te herkennen. Het gaat om de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen en de Belgische steden Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi en Luik.


De gebouwcontouren zouden een aanwijzing kunnen zijn dat deze steden bij een volgende betaversie 3D-kaarten krijgen. Bij Las Vegas verschenen in beta 3 de gebouwcontouren op de kaart, zodat de vorm van de hotels langs de Strip was af te lezen. In beta 4 waren de gebouwen volledig 3D. Apple zal in de genoemde Nederlandse en Belgische steden dan wel vluchten uitgevoerd moeten hebben. We zijn daarom benieuwd of de inwoners van de genoemde steden onlangs nog ‘verdachte vliegbewegingen’ hebben gezien.

Ter vergelijking zie je hieronder de steden Breda (normale weergave) en Eindhoven (met gebouwcontouren):

kaart breda   kaart eindhoven

Andere Europese steden die de gebouwcontouren hebben zijn Berlijn, Frankfurt, Keulen, Munchen en een reeks kleinere Duitse steden, Londen, Liverpool, Kiev, Rome, Venetië, Parijs en Barcelona. In Istanbul, Moskou en Tokio zijn de contouren nog niet te zien. Bij de 50 grootste Amerikaanse steden zijn ze al wel te zien. Een interessante eigenschap is dat de nieuwe 3D-steden niet zichtbaar zijn als je nog de derde betaversie van iOS 6 gebruikt.

Bij recent toegevoegde Amerikaanse steden is alleen nog het stadscentrum (Downtown) in kaart gebracht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Atlanta en Philadelpia. Bij steden die al eerder in 3D te bekijken waren zoals San Francisco, is te zien dat Apple het gebied vanuit Downtown in beta 4 verder heeft uitgebreid en ook meer detail heeft toegevoegd.

Een grote afwezige in de lijst met Amerikaanse steden is New York. Wellicht heeft Apple moeite met de grote hoeveelheid wolkenkrabbers die op Manhattan vlakbij elkaar staan. Daardoor is het moeilijk om tussen hoge gebouwen te kijken, omdat de belichting te slecht is en er zwartgrijze vlekken ontstaan. Met HDR-fotografie valt dat maar gedeeltelijk op te lossen. Het ontbreken van New York kan daarom gewoon een slimme zet van Apple zijn: ze weten dat New York erg populair is en dat veel mensen die stad als eerste zullen opzoeken in Apple’s kaartenapp. Gebruikers zouden dan de indruk kunnen krijgen dat de 3D-beelden van Apple nog niet zo best zijn. Op de informatiepagina over Apple’s kaartenapp zijn wel steden met hoge gebouwen te zien, maar daar zijn de gebouwen wat meer verspreid en minder talrijk. De foto bovenaan dit artikel toont bijvoorbeeld San Francisco.

Er zijn door Apple nu al meer dan 40 steden voorzien van 3D-kaarten. Naast de eerder genoemde Europese steden Lyon (Frankrijk) en Birmingham/Manchester (UK) zijn ook Kopenhagen (Denemarken) en Madrid (Spanje) ontdekt.

Tipgever: @vicwou

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.