App Review: Our Lists To-Do iPhone-app biedt gezamenlijke takenlijsten

Our Lists To-Do is een gezamenlijke takenlijst voor de iPhone en iPod touch. Je kan andere gebruikers uitnodigen om deel te nemen aan een to-do lijst, zodat je bijvoorbeeld doelstellingen op het werk op een rij kan zetten.

Our Lists To-Do gezamenlijke takenlijst iPhone iPod touchTakenlijsten zijn er in alle mogelijk denkbare varianten op de iPhone, maar ze zijn bijna altijd gericht op het individu. Our Lists To-Do niet. De vandaag verschenen applicatie mikt op taken waarmee meerdere mensen in aanraking komen. Gebruikers van de app kunnen anderen uitnodigen voor een lijst, waarna die gedeeld wordt en door iedereen aangevuld kan worden. Pas dus op voordat je een to-do list van je wederhelft accepteert. Voordat je het weet ben je opgezadeld met de boodschappenlijst.

Mappenmanie

Behalve de boodschappen kan Our Lists To-Do natuurlijk ook worden gebruikt voor gezamenlijke doelstellingen op het werk, of wie er aan de beurt is om het toilet in je studentenhuis schoon te maken. Bij het invoeren van een lijst nodig je niet alleen andere gebruikers uit, maar geef je de taak een naam, een toelichting en een datum waarop de lijst verloopt. Daarnaast kan je een lijst onderverdelen in een van de categorieën en mappen die je hebt ingedeeld, maar daar komt een stukje vernuft om de hoek kijken. Iedereen die de lijst aanneemt, kan die op een eigen gewenste plek deponeren in de app. Zo houdt iedereen zijn of haar eigen overzicht in Our Lists To-Do. Je kan behalve hoofd- ook subcategorieën aan maken en als je wilt, kan je daar ook weer verschillende mappen onder hangen. En daar ook weer onder.

Uitnodigen

In het hoofdmenu Lists worden de huidige, actieve lijsten onder elkaar opgesomd. Onder de naam ervan zie je meteen hoeveel eraan meedoen. Een blauwe melding daarachter laat zien hoeveel nieuwe items aan de lijst zijn toegevoegd sinds je laatste bezoek. Nieuwe uitnodigingen tref je in het naastgelegen tabblad Invites. Je hebt alle vrijheid geen deel uit te maken van een lijst. Als je zelf anderen wilt uitnodigen, maak je een account aan. Daarmee worden je lijsten meteen ook voorzien van een online backup. Als je vervolgens in een lijst zit, kan je de groene knop middenin beeld drukken. Daar zie je met wie je de lijst deelt en kan je anderen uitnodigen. Dat doe je via e-mail. Als de ontvanger de applicatie niet geïnstalleerd heeft, krijgt hij of zij een uitnodiging om de app eerst te downloaden. Het is goed om van te voren te bedenken of iedereen 2,39 euro over heeft voor zo’n applicatie, anders is het al snel weggegooid geld. Bedrijfsmatig is dit natuurlijk een stuk makkelijker te regelen.

Een lijst samenstellen

Our Lists To-Do heeft een paar functies die prima in het bedrijfsleven passen. Dat komt niet alleen omdat je submappen in mappen kan plaatsen, maar omdat je toegevoegde items op een lijst kan voorzien van extra informatie. Als je erop drukt, kan je er een notitie aan toevoegen, een ‘due date’ (deadline) invullen en kan je desgewenst een item naar een andere lijst overhevelen. Dat laatste gaat zoals eerder gesteld op persoonlijk niveau. Je mag hem gerust zelf naar de voorste pagina en een lijst met eigen doelstellingen halen; voor anderen verandert de positie niet. Helaas is een tijdstip met alarm voor een deadline invoeren niet mogelijk. Ook hadden we graag gezien dat we een datum van een kalender konden prikken, zodat we meteen zagen met welke dag we te maken hebben. Daarnaast weten we niet zo goed wat het toevoegt om een item op een lijst te voorzien van een gele ster. We zien het favoriete item niet elders in de app terugkomen en andere deelnemers zien niet dat jij een item hebt gemarkeerd. Natuurlijk krijgt wel iedereen het mee als je een vinkje zet. Verder zijn bijna alle opties die je kan bedenken om de lijst te sorteren, present. Op alfabet, laatst ingevoerd en op eigen volgorde. Met een pull-down beweging ververs je de lijst en kan je de wijzigingen van anderen zien.

Simpel

Hoewel het pictogram van de applicatie anders doet vermoeden, is Our Lists To-Do gestoken in een simplistisch en misschien wel ietwat achterhaald uiterlijk. Groene balken geven de verder zwart-witte app kleur, maar verder wordt er gebruik gemaakt van de simpelste vormen die we al jaren in applicaties zien. Gelukkig is de werking van de app net zo eenvoudig. In tegenstelling tot veel andere aanbiedingen op de markt, duurt het enkele seconden voordat je Our Lists onder de knie hebt. De tabbladen spreken voor zich en de navigatie door de lijsten is eenvoudig omdat de terug-knop linksboven altijd de naam van de bovenliggende pagina heeft. Veder werkt de applicatie heerlijk snel.

Conclusie

Our Lists To-Do werpt zichzelf op als takenlijst, maar is in principe geschikt voor meer toepassingen. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken als gezamenlijke brainstormsessie waarin iedereen een uitspatting toevoegt. We missen daarom eigenlijk een soort stemmenteller, waardoor je niet alleen een vinkje kan zetten achter een taak, maar er ook een ideeënlijst van kan maken – zodat je bijvoorbeeld op de geopperde films voor het aankomende teamweekend kan stemmen. Het is de vraag of Our Lists To-Do bereid is zijn focus te verbreden naar zo’n functie, maar de app en infrastructuur ervan is zo slim, dat je vanzelf hoopt op meer mogelijkheden.

Info: Our Lists To-Do

Natuurlijk zijn er vergelijkbare apps. In Astrid Tasks kunnen anderen reageren op je takenlijsten en Listable stuurt haar ‘sociale takenlijsten’ ook door naar een website. Ook bij bekende online takendiensten (met of zonder apps) als Remember The Milk en Wunderlist kun je taken delen met anderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2012, 11:01
Categorie Productiviteit
Onderwerpen sociale netwerken, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.