App Lijst: 10 kinderboeken voor de iPhone – voorlezen voor de allerkleinsten

Kinderboeken op de iPhone en iPod touch zijn er in allerlei soorten en maten: voor de jongsten, voor de beginnende lezers, met automatisch voorleesstem, met de mogelijkheid zelf te lezen, met animaties en met interactie.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Kinderboeken op de iPhone en iPod touch headerNog tot en met zaterdag 28 januari zijn er de Nationale Voorleesdagen in Nederland. Basisscholen en bibliotheken leggen momenteel nadruk op het voorlezen van verhalen voor kinderen, wat om allerlei redenen goed is om te doen. Ook op de iPhone zijn er talloze Nederlandstalige boeken te downloaden om voor te lezen aan kinderen. De meeste apps hebben bovendien een mogelijkheid om zichzelf te vertellen en zodoende voor te lezen, terwijl je kroost allerlei handelingen op het scherm kan verrichten. iPhoneclub zet 10 leuke kinderboeken op een rij.

Kinderboek: Echte held

Kinderboek Echte Held iPhone iPod touch iPadHet kinderboek Echte Held was gratis tijdens de Kinderboekenweek vorig jaar en is in die periode 10.000 keer gedownload, waarmee het wel eens het populairste iPhone-kinderboek in Nederland en België kan zijn. In veertien pagina’s met geluidseffecten, animaties en interactieve elementen, wordt door een warme vrouwenstem verteld over Thijs. Die leest op zijn beurt een boek over een held en dat hij wil hij ook worden. Maar hoe? Dan ziet hij een schaap in nood…
Downloaden: Kinderboek: Echte Held (€0,79, ook geschikt voor iPad)

Mees Kees

Mees Kees kinderboeken iPhone iPod touchMees Kees beleeft allerlei avonturen in klas 6B, bijvoorbeeld met zijn klasgenoot Tobias. Er zijn meerdere papieren boeken van Mees Kees verkrijgbaar en de applicatie probeert die vooral niet in de wielen te rijden. Toch valt er goed voor te lezen uit de app: er staan verschillende korte verhaaltjes in die je kan voorlezen. Daarnaast kan je galgje spelen, is er een lied van Mees Kees om mee te zingen en kan je natuurlijk meer te weten te komen over de Mees Kees-boeken.
Downloaden: Mees Kees (gratis)

Dikkie Dik

Dikkie Dik iPhone iPod touch kinderboekenNet zoals Mees Kees, beperkt ook Dikkie Dik zich op de iPhone niet tot kleine verhaaltjes die je kan lezen. Dikkie Dik heeft niet alleen vier voorleesverhalen (die worden voorgedragen door Jet Boeke, de maker van de verhalen) die je ook zelf kan lezen, maar ook nog twee geanimeerde verhalen. Daarnaast zijn er nog twee leerzame spelletjes waarin onder andere geteld moet worden, en is ook hier een videoclip van een liedje aanwezig.
Downloaden: Dikkie Dik (€3,99)

Daar komt app

Daar komt aap iPhone iPod touch iPad kinderboekenVoor de beginnende lezers, zegt uitgever Gottmer. Ook prima geschikt als voorleesboek, vinden wij. Daar komt aap is een promotiemiddel voor een leeskoffertje met meerdere verhalen en bevalt zelf alleen het verhaal Aap naar de stad. Het verhaal draait als altijd bij deze hoofdpersoon om gek doen en is vooral grappig. Het is geschreven voor Rian Visser, met tekeningen van Heleen Brulot.
Downloaden: Daar komt aap (gratis, ook geschikt voor iPad)

Voordat jij

Voordat jij iPhone iPod touch kinderboeken voordat jij er wasEen stukje dieper, of misschien gewoon een beetje fantasierijker dan de meeste voorleesverhalen in deze lijst, is Voordat jij. Het verhaal is de Winnaar van de Gouden Griffel 2010 en richt zich op kinderen van 5 en 6 jaar. Het begint met een vos en een konijn die kijken hoe het met hun mensje in zijn hamsterkooitje gaat en wordt verteld door Jan Meng. De statische, maar prachtige tekeningen komen van Philip Hopman en Remmerts de Vries schreef het.
Downloaden: Voordat jij (€2,39)

De Gelukkige Olifant

De Gelukkige Olifant iPhone iPod touch iPad kinderboekCabaretier en columnist Youp van ‘t Hek schreef dit kinderboek en leest De Gelukkige Olifant ook zelf voor. Waarbij hij ook de nodige stemmetjes opzet trouwens. Het gaat over een olifant die zichzelf verschrikkelijk lelijk vindt. Ten onrechte natuurlijk, dat weten zijn vriendjes – andere diersoorten – ook wel. Georgien Overwater zorgde voor de expressieve tekeningen en de app zit bomvol animaties die je kind zelf kan aanzwengelen.
Downloaden: De Gelukkige Olifant (€3,99, ook geschikt voor iPad)

Fiet wil rennen

Fiet wil rennen iPhone iPod touch iPad kinderboekenEr komen wat bekende vertellers langs in deze lijst. Fiet wil rennen is ingesproken door Frank Groothof die natuurlijk bekend is van zijn voorleessessies in Sesamsstraat. Het boek won de Zilveren Griffel in 2010 en wordt qua beeld meer gebracht als een tekenfilm dan als het prentenboek dat het zegt te zijn. Er is geen mogelijkheid om zelf voor te lezen uit het boek; dat is dan weer de keerzijde van de vernieuwing.
Downloaden: Fiet wil rennen (€2,39, ook geschikt voor iPad)

Ik moet zo nodig!

Ik moet zo nodig iPhone iPod touch iPad kinderboekAan de titel weet je al snel dat Ik moet zo nodig! voor de allerkleinsten onder de allerkleinsten is. Het is eigenlijk een instructie-app om kinderen naar het potje te laten gaan, maar dan wel verpakt als een leuk getekend voorleesboek dat in onder andere het Nederlands en Engels kan worden weergegeven en voorgelezen. Als leuke extra, of beloning natuurlijk, bevat het twee kleurplaten.
Downloaden: Ik moet zo nodig! (€0,79, ook geschikt voor iPad)

Sproet, de stoutste pony van de stal

Sproet de stoutste pony van de stal iPhone iPod touch iPad kinderboekenHet tweede boek van Rian Visser in deze lijst is een echt meisjesboek. Het gaat over de pony Sproet, zonder enige twijfel de mooiste pony van de stal. Iedereen wil dus op hem rijden, maar is hij wel zo lief? Sproet is een overgangsboekje dat makkelijk voorgelezen kan worden, maar jonge kinderen zelf ook aan wil sporen tot lezen. Beginnende lezers kunnen hun vinger op het woord houden om te weten waar ze zijn. Bladeren doe je daarom verticaal.
Downloaden: Sproet, de stoutste pony van de stal (€0,79, ook geschikt voor iPad

Prinses Arabella wil spelen

Prinses Arabella wil spelen iPhone iPod touch kinderboekenPrinses Arabella prikkelt niet alleen de fantasie maar vertelt ook over een cultuur hier ver vandaan. Prinses Arabella wil spelen en verzint ter plekke allerlei dingen om dat te doen, maar het gaat natuurlijk niet altijd goed. In de laatste versie van het voorleesboek is er aan de kritiek gewerkt en zijn er animaties toegevoegd waardoor de app wat speelser is geworden. Het verhaal kan je zelf voorlezen of een verteller neemt die rol over.
Downloaden: Prinses Arabella (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2012, 15:46
Categorie Uncategorized
Onderwerpen applijst, kinderboeken, verhalen, voorlezen
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.