Annodrenthe: historisch Drenthe in een iPhone-app

Oude kaarten van Drenthe, foto's uit 1913, wetenswaardigheden over de provincie en wandelroutes voorzien van beeldmateriaal en geluidsfragmenten. Annodrenthe is een leuke gratis iPhone-app van het Drents Archief.

Annodrenthe historische app Drenthe‘De verhalen van Drenthe in je broekzak’ was het overkoepelende idee waarmee het Drents Archief, de stichting het Drentse Landschap en nog veel meer regionele instanties met elkaar om tafel zijn gegaan om een bijzondere iPhone-app uit te brengen. De betaversie van Annodrenthe is nu publiekelijk beschikbaar in de App Store. In de applicatie kan je het Drenthe van toen als een kaart bovenop Google Maps leggen. Zo kan je zien hoe Drenthe er in 1940, 1900, 1850 en zelfs 1638 uitzag. Daarnaast tref je allerlei bezienswaardigheden, foto’s en wandelroutes in de app.


Je kan de kaarten van de vier vervlogen tijden rondneuzen en ziet op de kaart aan de hand van pinnetjes waar foto’s beschikbaar van zijn. Annodrenthe historische kaart RoldeDe oudste foto’s in de applicatie komen uit 1913 en laten allerlei historische aangezichten zien van dorpen, maar ook detailfoto’s van schuren en brinken. Elke foto is voorzien van een kort stukje tekst en gaat soms ook gepaard met een geluidsfragment van vroeger.

In de applicatie zie je met de tabblad Routes een overzicht van wandelingen die je kan afleggen om de geschiedenis van Drenthe op te snuiven. Annodrenthe vergrote fotoEr zijn momenteel zes wandelingen en fietsroutes voorhanden, waaronder een wandeling waarin je in de voetsporen treedt van de Coevorder postwagen. De wandelroute is onderweg voorzien van geluidsfragmenten die je kan beluisteren. Bij elke route vind je het verhaal erachter, de kaart en instructies vooraf. Nieuwe routes worden automatisch toegevoegd aan de app.

Volgens de App Store-omschrijving kan je ook eigen foto’s en verhalen uploaden in Annodrenthe die voor iedereen zichtbaar worden, maar die functie kunnen we niet achterhalen in de app. Wel kan je alle wandelroutes en ook alle foto’s en teksten beoordelen en becommentariëren. Als je een account aanmaakt kan je bovendien favoriete routes opslaan in Annodrenthe. Het is een prachtig uitziende en functionerende app die je een leuke kijk biedt in het Drenthe van welweer.

Downloaden: Annodrenthe (gratis)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.