Amsterdam&ik voor iPhone en iPad: mobiel panel over Amsterdam

Met de nieuwe Amsterdam&ik app voor iPhone en iPad wil stadszender AT5 nieuws verzamelen door vragen aan Amsterdammers te stellen.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

AT5Amsterdamse nieuwszender AT5 wil dat Amsterdammers zelf gaan bijdragen aan het lokale nieuws. Met de nieuwe Amsterdam&ik app kunnen bewoners van onze hoofdstad vragen beantwoorden over onderwerpen die spelen in hun stad. Op die manier maken ze deel uit van een anoniem panel. De app is bedoeld als aanvulling op het tv-programma ‘De Stelling van Amsterdam’, maar kan voor AT5 ook een bron van nieuwsgaring worden. Met de app kan de stadszender op eenvoudige wijze informatie over de stad en haar bewoners verzamelen. Verzamelde gegevens kunnen bijvoorbeeld aanleiding zijn voor een nieuwsbericht of een reportage. “In plaats van informatie zenden, wil AT5 met deze nieuwe app juist informatie uit de stad halen”, aldus AT5 op hun website. Amsterdam&ik is rustig vormgeven en voelt enigszins ‘kaal’ aan, maar de applicatie heeft dan ook een eenvoudig doel: Amsterdammers af en toe een vraag laten beantwoorden.

AT5 beginscherm Als je de app gebruikt ontvang je meerdere malen per week een pushbericht op je iPhone of iPad. In dat pushbericht staat één vraag, zoals “Hoeveel fietsen heb jij?” of “Is er het afgelopen jaar bij jou ingebroken?”. Het is niet de eerste keer dat een televisiezender een app als journalistiek instrument inzet. Via de Input app van de NTR en de VPRO kun je ook meedoen aan journalistiek en wetenschappelijk onderzoek. Jouw gegevens worden dan gebruikt als onderbouwing van wetenschappelijke televisieprogramma’s van de publieke omroep, maar ook voor nationaal onderzoek. Een voordeel van een app als Amsterdam&ik is echter de laagdrempeligheid en de daaruit voortkomende flexibiliteit. Input legt gebruikers uitgebreide enquêtes voor, en die vergen natuurlijk voorbereiding. Amsterdam&ik stelt gebruikers telkens één vraag en kan daardoor ook worden ingezet voor snelle onderzoekjes, zoals beweringen van derden onder Amsterdammers toetsen. Eenvoudiger voor de gebruiker dus, maar ook voor AT5 zelf.

Downloaden: Amsterdam&ik (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:10
Categorie Nieuws
Onderwerpen at5, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.