iOS is te gesloten voor antivirusmakers, maar hoe erg is dat?

Een antivirusmaker klaagt dat Apple een malware-probleem krijgt, omdat iOS te gesloten is voor antivirussoftware. Maar wie heeft het probleem?

john priscoAntivirusbedrijven zoals Kaspersky klaagden in het verleden regelmatig dat iOS te gesloten is. Dat bemoeilijkt het maken van antivirussoftware. Recent wakkerde John Prisco van antivirusmaker Triumfant die discussie weer aan in een blogposting op TechCrunch: volgens Prisco is het tijd dat Apple iOS opengooit, omdat er anders een enorm probleem rond malware dreigt. Maar Apple zal het daar niet mee eens zijn: juist de geslotenheid en strikte controle over het platform zorgen ervoor dat malware weinig kans heeft. Bovendien zit niet Apple met een probleem, maar de makers van antivirussoftware.

‘De geest is uit de fles’

Dat beweert ook Apple-kenner John Gruber, nadat hij het artikel van Prisco had gelezen. Prisco voert als bewijs aan dat recent de Xsser-spyware is ontdekt en dat “de geest nu uit de fles is”. Maar hij vergeet daarbij voor het gemak te vermelden dat deze spyware alleen een gevaar is voor gejailbreakte iPhones. De recent ontdekte malwares Wirelurker en Masque Attack zijn betere voorbeelden, al kun je ook bij deze twee de vraag stellen in hoeverre het Apple aan te rekenen is. Wil je je iOS-apparaten door Wirelurker of Masque Attack laten besmetten, dan zul je apps buiten Apple’s gebruikelijke App Stores om moeten installeren. En wat buiten de controle van Apple ligt, kun je Apple ook moeilijk aanrekenen.

Lees ook: iPhone-malware bestaat, maar je moet goed zoeken

Op iCulture hebben we een tijdje geleden nog eens aandacht besteed aan het probleem van iOS-malware en virussen. Ondanks de enorme populariteit van iPhones en iPads zijn ze nog steeds geen belangrijk doelwit voor hackers. Apple zou eigenlijk Google dankbaar moeten zijn, want de openheid van het Android-besturingssysteem zorgt ervoor dat het veel makkelijker en lucratiever is om Android-gebruikers aan te vallen. Het publiceren van een nagemaakte app met kwaadaardige code is een fluitje van een cent en het duurt wel even voordat Google ertegen optreedt.

Kaspersky kondigde ooit aan dat 2013 het jaar zou worden van de iOS-malware. Vlak daarna waarschuwden ze nog eens dat iOS-malware een “gigantisch probleem” zou worden. Wij wachten ondertussen af.

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.