BitTorrent-app voor iPhone alsnog door Apple geweigerd

Apple heeft de applicatie IS Drive, waarmee het mogelijk is om torrentbestanden naar een ImageShack-account te downloaden, alsnog uit de App Store geweigerd.

AfgewezenApple heeft IS Drive, de eerste BitTorrent-app voor de iPhone, alsnog uit de App Store geweigerd. Dat heeft de ontwikkelaar vandaag bekendgemaakt. Met de applicatie was het mogelijk om downloads te beheren van ImageShack, een website voor het opslaan en gratis delen van foto’s en video’s. Samen met de betaalde ImageShack Drive-functie was het tevens mogelijk torrentbestanden naar een ImageShack-account te downloaden. En hier wringt waarschijnlijk de schoen.


Ontwikkelaar Derek Kepner liet eerder vandaag op Twitter weten dat hij door Apple was gebeld met de mededeling dat IS Drive verwijderd zou worden. De 4 euro kostende applicatie is inmiddels niet meer in de App Store beschikbaar. Kepner heeft in de applicatie elke mogelijke link of verwijzing naar BitTorrent proberen te voorkomen en dat is mogelijk de reden dat de applicatie door Apple’s strenge goedkeuringsnet is geslopen. De media-aandacht voor de applicatie heeft Apple waarschijnlijk alsnog op dit feit gewezen.

Tegenover Macworld verklaart Kepner dat een woordvoerder van Apple bevestigde dat de applicatie alsnog geweigerd is op grond van sectie 22.4 van de App Store Review Guidelines: “Apps die illegale bestandsdeling mogelijk maken zullen worden geweigerd”. Kepner gaat in beroep tegen de beslissing, maar in een eerder interview erkende hij nog dat de applicatie inderdaad voor illegale doeleinden gebruikt kan worden, maar dat dat niet zijn probleem is. Volgens Kepner begrijpt Apple echter niet volledig wat deze applicatie inhoudt.

“Er zijn gebruikers die niet de intentie hebben om aan piraterij te doen. Toen ik deze app ontwierp, was het voor mij erg belangrijk dat dergelijke gebruikers niet met deze mogelijkheid lastiggevallen zouden worden”, stelt hij. Hij vindt dat Apple ook andere applicaties offline moet halen die gebruikers illegaal muziek en andere bestanden laten downloaden. Ook merkt hij op dat de torrentdienst van ImageShack een betaalde dienst is. “Gebruikers die in piraterij geïnteresseerd zijn, gaan daarvoor niet betalen”, zei hij. Volgens hem is het oneerlijk om eerlijke gebruikers te laten boeten voor de acties van anderen.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.