Chinezen maken nieuwe iPhones van oude onderdelen

In China worden onderdelen van kapotte iPhones samengevoegd tot nieuwe toestellen en als nieuwe iPhones verkocht.

china_scamIn het zuidoosten van China is een bloeiende nieuwe industrie ontstaan, waarbij onderdelen van kapotte iPhones worden samengevoegd tot werkende toestellen. Was je van plan om in China een supergoedkope iPhone te kopen, dan word je mogelijk opgescheept met een kat in de zak. De toestellen worden aangeboden als nieuw, maar zijn samengesteld uit restmateriaal.


Een fotograaf van persbureau CEN maakte foto’s in een fabriekje waar de toestellen worden gemaakt. Werklui zitten rondom een bak vol gereedschap en lege iPhone-behuizingen. Er waren ook nagemaakte verpakkingen te zien. De kapotte toestellen worden China binnengesmokkeld en gaan daarna naar Shenzhen, de stad waar Apple zelf ook iPhones laat maken.

In de fabriekjes worden de telefoons uit elkaar gehaald, om te onderzoeken welke onderdelen nog bruikbaar zijn. Daarna bouwen fabrieksmedewerkers een als nieuw uitziende iPhone van de beschikbare onderdelen. Volgens de fotograaf, die anoniem wil blijven, zien de toestellen er als nieuw uit en worden ze ook als zodanig verkocht in China. De iPhones worden zodanig gepolijst dat ze er aan de buitenkant krasvrij en nieuw uitzien. De Chinezen hebben zelfs een manier gevonden om serienummers op de iPhones te zetten, zodat ze niet van nieuw te onderscheiden zijn. Het blijkt een lucratieve handel te zijn: de onderdelen kosten maar een fractie van de uiteindelijke verkoopprijs.

De toestellen werken gewoon, maar je hebt geen zekerheid dat ze door de kwaliteitstests van Apple zijn gekomen en op kundige wijze zijn geassembleerd. Je hebt pas echt een probleem als het toestel defect raakt en bij nader onderzoek blijkt dat het toestel is samengesteld uit restjes, geen officieel serienummer heeft en dus ook niet in aanmerking komt voor garantie. Of je in Nederland ook bang moet zijn voor dergelijke tweederangs toestellen, is nog maar de vraag. De vraag in China naar iPhones is zo groot, dat de kans bestaat dat de meeste toestellen op de lokale markt verkocht worden.

iphone-scam-china-1

iphone-scam-china-3

iphone-scam-china-2

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 maart 2014 om 10:00
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.