Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Eerste indruk: ZoekMarktplaats doorzoekt Marktplaats

De Nederlandse ontwikkelaar mediaBunker heeft een applicatie uitgebracht waarmee je Marktplaats kunt doorzoeken. ZoekMarktplaats bevat op dit moment nog beperkte functionaliteit.

Voorbeeld van een advertentie.De Nederlandse ontwikkelaar mediaBunker heeft een applicatie ontwikkeld om Marktplaats te doorzoeken. Dat heeft zin, want de website is via de mobiele browser maar moeilijk te raadplegen. De categorieën verschijnen in een lijst waar je doorheen kunt bladeren. Er zit ook een zoekfunctie in om gericht naar bepaalde spullen te zoeken. Nog niet alles wordt ondersteund: zo kun je nog niet de uitgebreide productomschrijvingen doorlezen en word je voor het plaatsen van een bod naar Safari doorgestuurd. De ontwikkelaar belooft echter dat er hard wordt gewerkt om alle mogelijke functies werkend te krijgen. Natuurlijk is er maar één manier om te ontdekken of ZoekMarktplaats de prijs van €1,59 waard is en dat is: zelf installeren. Dat hebben we gedaan.


Het zal duidelijk zijn dat ZoekMarktplaats niet door Marktplaats zelf is gemaakt, maar door een externe ontwikkelaar. Na het installeren krijg je een lijst met categorieën te zien. Tik je daarop, dan krijg je niet zoals gebruikelijk de laatst gepubliceerde items, maar een zoekscherm. Vul in wat je zoekt en ZoekMarktplaats laat binnen een seconde of drie zien wat er te koop is.
Klik je door naar een gevonden product, dan krijg je ook een foto, omschrijving, prijs en datum te zien. De omschrijving breekt na 6 regels af, maar meestal is dat genoeg om te zien of het item het overwegen waard is.

Met twee knoppen onderin het scherm kun je het item e-mailen of naar de Marktplaats-website gaan om de volledige advertentie te bekijken. In dat geval wordt de applicatie afgesloten (er is geen interne browser aanwezig). Wat niet mogelijk is, is het bekijken van meerdere foto’s. Je kunt ook niet zien in welke regio het item wordt aangeboden.

Daar komt verandering in, want de ontwikkelaar heeft een aantal updates op de rol staan:

  • E-mail versturen in de applicatie zelf
  • Tonen van locatie aan de hand van Google Maps
  • Uitgebreide omschrijvingen
  • Meer informatie over de aanbieder (contactinfo)
  • Meer foto’s

Op zich is ZoekMarktplaats prima te gebruiken als je op zoek bent naar bepaalde spullen. Maar je moet vooraf wel goed weten wat je wilt hebben. Even lekker bladeren om te kijken of er nog nieuwe computers zijn toegevoegd, is niet mogelijk. Ben je specifiek op zoek naar een iMac, dan kun je wel kijken wat er nieuw is (omdat je in dat geval een specifiek zoekwoord hebt).

ZoekMarktplaats onthoudt niet je eerdere zoekopdrachten en biedt ook niet de mogelijkheid om bepaalde items te markeren als favoriet. Omdat mediaBunker blijkbaar niet met Marktplaats kon of wilde samenwerken is het slim dat ze een eerste versie van de applicatie hebben gemaakt, die nog maar beperkte functionaliteit bevat. Dat is een betere aanpak dan veel tijd investeren in een zo compleet mogelijke applicatie, om er vervolgens achter te komen dat de applicatie niet door Apple wordt goedgekeurd of dat Marktplaats bezwaar maakt.

De iMac in de screenshots heb ik vanochtend zelf te koop gezet. Het idee was eigenlijk om te kijken of ik het ook via de applicatie kon doen, maar dat bleek niet mogelijk. En gezien het huidige lijstje met geplande verbeteringen komt dat er voorlopig ook nog niet in. Voor eBay zijn er al wel applicaties van derden waarmee je nieuwe aanbiedingen inclusief foto kunt publiceren vanaf je iPhone, zoals AuctionSnap.

Conclusie

De applicatie ZoekMarktplaats biedt op dit moment nog beperkte functionaliteit. Zo kun je alleen spullen vinden als je een exact trefwoord weet. Eén ding doet het in ieder geval wel en dat is Marktplaats veel beter toegankelijk maken dan nu via de Safari-browser het geval is. Ik heb de applicatie een 7 gegeven. Dat is eigenlijk wat aan de hoge kant omdat de eerste opzet eenvoudig is. Maar de ontwikkelaars hebben daadwerkelijk plannen om vanaf hier verder te bouwen aan functionaliteit.

Info: NAAM

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.