Confessiondolls: Nederlandse app verleidt tot geheimen delen

Confessiondolls is een beklemmende Nederlandse iPhone-app waarin gebruikers anoniem hun geheimen kunnen achterlaten aan de hand van poppen. De applicatie van Mediagroe pakt je in met de duistere sfeer.

Confessiondolls header iPhone‘Vertel ons je geheimen, wij zijn gespecialiseerd in luisteren’. De intentie van de Nederlandse applicatie Confessiondolls doet op zijn minst even de wenkbrauwen fronzen. De app nodigt met name meiden en vrouwen uit tot het delen van hun geheimen, die ze vervolgens anoniem wereldkundig kunnen maken. In een duistere en mysterieuze setting worden de verhalen gepresenteerd aan de hand van Confessiondolls: poppen die door de geheimendelers zelf zijn aangemaakt. Vervolgens kan iedereen het geheim delen op Facebook.


Confessiondolls verhaalDe sfeer die Confessiondolls neerzet, grijpt je bij je strot. Donkere ambient-klanken klinken op een donkerbruine achtergrond, waarop je aanvankelijk niets ziet totdat je de iPhone rechtop houdt. Dan bungelt de dan nog willekeurige doll in beeld, hand in hand met de menuoptie account aanmaken. Dat doe je in deze app zonder hulp van andere netwerken. Je voert een mailadres in, een wachtwoord en een gebruikersnaam. Vervolgens kan je bij settings het uiterlijk van de pop aanpassen en wordt het tijd je eerste geheim te delen.

Dat hoeft niet. Door de iPhone in de horizontale houding te kantelen, zie je de geheimen die anderen delen aan de hand van een soort waslijn waar de poppetjes aan hangen. Boven elk hoofd zie je de titel van het verhaal, om de doll heen zweven ingevoerde steekwoorden. Het lugubere begint pas als je op een pop drukt voor het verhaal. Dat staat op een vergeeld velletje in het midden van het scherm, geflankeerd door bungelende knoppen waarmee je meer van de auteur kan lezen en: het aantal likes van een geheim. ‘Ik ben mijn maagdelijkheid verloren op mijn dertiende‘: drie likes. En dan is er ook nog de Share-knop die Facebook opent, zodat je het opbiechten aldaar verder kan verspreiden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Naar, benauwend of spannend: met zijn hele sfeer pakt Confessiondolls je in. Het is een app die door de presentatie aanvoelt als een losstaand ding van alle andere functies van de telefoon; een besloten kerker vol geheimen. Maar er zit een ernstig serieus businessmodel achter: wie auteurs wil toevoegen aan favorieten of eigen geheimen privé in plaats van publiekelijk wil maken, betaalt. En wie buiten de laatst toegevoegde geheimen, ook de populairste geheimen en meest actieve dolls wil zien, betaalt dezelfde eenmalige 1,59 euro. Volgens ontwikkelaar Stijn Groenemeijer van Mediagroe is Confessiondolls de “ultieme manier om anoniem een geheim de wereld in te slingeren via sociale media”. Het is in ieder geval een ongelooflijk beklemmende.

Downloaden: Confessiondolls (gratis)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.