Checkmark voor iPhone: slimme takenlijst probeert Apple te verslaan

Checkmark is een nieuwe app voor locatiegebaseerdetaken. De app probeert de Reminders/Herinneringen-app van Apple zelf te vervangen, met meer opties, betere nauwkeurigheid van locaties en slimmere functies.

checkmark locatieOntwikkelaar Snowman bracht drie weken geleden een promofilmpje uit, waarin ze de nieuwe app Checkmark aankondigden. Checkmark probeert de standaard Herinneringen/Reminders-app van de iPhone te vervangen door een app met slimmere bediening en betere locatiegebaseerde herinneringen. Is dit de Reminders-app die Apple eigenlijk had moeten uitbrengen? Vanaf vandaag kun je het proberen, want Checkmark verscheen vannacht in de App Store. De app ziet er in ieder geval verzorgd en overzichtelijk uit. Een korte instructie legt je uit wat de mogelijkheden zijn. Je zult al snel ontdekken dat Checkmark uitgaat van twee dingen: When en Where. Via Where kun je de locatiegebaseerde herinneringen instellen. Het mooie daarbij is dat je ook meteen een tijdsduur kunt instellen.


Je krijgt dus niet meteen een herinnering wanneer je op kantoor aankomt (en nog druk bent met het bijpraten van je collega’s), maar bijvoorbeeld een halfuur later. Zijn er taken die je nog moet doen voordat je thuiskomt, dan kun je dat ook instellen. Je kunt nauwkeurig aangeven wat de afstand moet zijn (zogenaamde geofencing). Er is veel meer mogelijk dan met de Reminders-app van Apple zelf, maar je zult wel eerst de locaties moeten aanmaken die voor jou belangrijk zijn, zoals thuis, werk en supermarkt. dit kun je doen op basis van je huidige locatie, een adres uit je contactenlijst of handmatig invoeren. Er zijn aankomst- en vertrekherinneringen mogelijk, afhankelijk van het type taak dat je moet uitvoeren. Je krijgt dan een pushbericht op het moment dat je ergens aankomt of vertrekt, eventueel met een vooraf ingestelde vertraging. Hoe nauwkeuriger de locatie wordt bepaald, hoe groter de aanslag op je batterijduur, dus daarin zul je een middenweg moeten vinden. Ook is het belangrijk om je te realiseren dat de locatiegebonden herinneringen alleen werken op de iPhone 4 en iPhone 4S, niet op de iPhone 3GS.

http://vimeo.com/44479512

Het locatiescherm is een rooster van 3×3 iconen, waarop jouw favoriete locaties staan. Je kunt ze in elke gewenste volgorde zetten, waarbij je dezelfde icoontjes-trilmodus gebruikt als bij het verplaatsen van apps. Je drukt je vinger op een icoontje en ze beginnen te schudden. Handig is dat Checkmark je locatiegebaseerde taken kan sorteren op afstand. Moet je meerdere locaties langs, dan kun je steeds naar de dichtstbijzijnde gaan om de volgende taak uit te voeren. Is een taak niet belangrijk genoeg om te stoppen, dan rij je gewoon door. Natuurlijk kan de app zowel kilometers als mijlen aan.

Bij het onderdeel ‘When’ kun je tijdgebaseerde herinneringen ingestellen, bijvoorbeeld als je iemand moet terugbellen. Daarbij maakt het immers niet uit waar je bent. Je kunt wisselen tussen afgeronde en nog uit te voeren taken. Checkmark laat in een lijstje zien welke herinneringen je hebt ingesteld, waarbij je gemakkelijk herinneringen kunt wissen of aanpassen, maar ook nieuwe kunt toevoegen. Het toevoegen van een tijdgebaseerde herinnering is simpel: druk op plus, voeg een titel en eventuele notities toe en kies een datum. Daarna nog even op Save drukken en de herinnering komt vanzelf.

Is Checkmark dé vervanger van Apple’s eigen Reminders-app? Wat mij betreft zou er dan nog één functie toegevoegd moeten worden, namelijk het synchroniseren van ingestelde herinneringen tussen iOS-apparaten onderling. Ook het invoeren van nieuwe taken met een Siri-spraakopdracht is nog niet mogelijk. Eigenlijk ziet Checkmark er qua design helemaal niet zo opvallend uit: alles is weergegeven in grijstinten, met af en toe een felgroen knopje of een rood badgecijfertje, meer niet. De introductieprijs van de app is €0,79.

Downloaden: Checkmark (€0,79)

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.