National Geographic World Map: wereldkaart op de iPhone

De National Geographic World Map is een wereldkaart van de hele aarde. De app van GCS Research is samengesteld met data van NASA, ESA en vele andere gerenommeerde partijen.

wereldkaart national geographicWie heeft er tegenwoordig nog een atlas in huis? Op internet kun je een schat aan kaarten vinden, die gemakkelijker kunnen worden bijgewerkt dan een gedrukte atlas. Mocht je toch een atlas nodig hebben, dan is er nu de National Geographic World Map. Toch heeft deze nieuwe wereldkaart-app ons nog niet kunnen overtuigen, misschien omdat de App Store-omschrijving iets te hoge verwachtingen wekt. De National Geographic World Map is gemaakt door GCS Research, een bedrijf met naar eigen zeggen enorme ervaring in GIS-systemen. Esri, de organisatie die de kaart in samenwerking met National Geographic heeft gemaakt, is ook een gerespecteerde organisatie op het gebied van GIS-systemen. Maar voor de gewone gebruiker heeft deze mobiele wereldatlas maar weinig te bieden.


Bij het opstarten van de app vraagt de National Geographic World Map of je wilt inzoomen op je huidige locatie. In mijn geval betekent dat inzoomen op een vrij grove kaart van Amsterdam, waarop alleen de hoofdwegen zijn aangegeven. Inzoomen zoals bij Google Maps is niet mogelijk, want er is niet meer detail opvraagbaar en de beelden worden onscherp.

Mooier is het als je uitzoomt. De kaart van Noord-Holland en Europa is weergegeven in een mooie, ouderwetse opmaak zoals op de afbeeldingen hieronder is te zien. “The new basemap combines a century-old cartographic tradition with the power of GIS technology to produce a distinctive Internet-based map service serving GIS, consumer, education, and mobile users”, schrijft de ontwikkelaar van de app. En ook: “Our portfolio consists of connected smart applications and data systems…” al is mij nog niet zo goed duidelijk wat er slim is aan deze wereldkaart. Interactief is ‘ie in ieder geval niet.

national geographic world map 4Op de kaart zie je plaatsen, wegen, rivieren, spoorwegen en reliëf in het landschap. Bij de oceanen zie je ook reliëf, breuklijnen en eventuele veerbootverbindingen. Maar dat is dan ook alles. Er is geen interactie mogelijk, er zijn geen kaarten per land of regio, zoals in een atlas. Er zijn ook geen kaarten met een extra datalaag, zoals demografische gegevens. Een menu of startscherm is er niet, een zoekfunctie is er ook niet. Het enige wat je kunt doen is inzoomen en uitzoomen op de wereldkaart door te pinchen.

Gezien het grote aantal grote namen die data voor deze wereldkaart hebben aangeleverd (NASA, ESA, NAVTEQ, USGS en meer) mag je er vanuit gaan dat deze wereldkaart van alle kanten klopt. Maar als gewone gebruiker heb je meer aan Google Maps, met z’n weergave tot op het niveau van de kleinste steegjes, allerlei extra informatie zoals icoontjes voor bushaltes, routeplanning en file-informatie.

Downloaden: National Geographic World Map (gratis)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.