Roamingkosten in 2014 omlaag naar 50 eurocent per MB

De kosten van dataroaming in het buitenland moeten verder omlaag. Neelie Kroes wil dat in 2014 een MB nog maar 50 cent kost. Ook gaan de prijzen van sms ben bellen verder omlaag. De prijsverlagingen lekten uit via de Financial Times.

dataroaming iphoneEuropees commissaris Neelie Kroes wil de kosten van roaming verlagen. Samen met haar collega Viviane Reding is ze de afgelopen jaren bezig geweest met het verlagen van de tarieven. Maar het kan nóg lager, denkt Kroes. Vanaf 2014 mag het verbruik van 1MB aan data in het buitenland niet meer dan 50 eurocent kosten. De prijzen zijn uitgelekt via de Financial Times. In 2012 moet de prijs per MB al zijn verlaagd naar 90 eurocent.


Dat is een forse verlaging ten opzichte van de huidige tarieven. Heb je bijvoorbeeld een KPN Personal Sim-abonnement, dan betaal je momenteel €3,50 per MB voor internetten in EU-landen en in andere landen zelfs €9,95 per MB. De nieuwe tarieven moeten nog officieel bekend worden gemaakt.

Ook de prijs van sms’jes gaat omlaag. De gelekte informatie spreekt over een prijs van 10 cent per sms in 2014 (nu 11 cent). Bellen vanuit het buitenland gaat omlaag van 39 naar 24 cent. Kroes heeft zich als doel gesteld, dat de kosten voor gsm-gebruik in het buitenland op termijn gelijk zijn aan die in Nederland. Ze is binnen de EU verantwoordelijk voor de Digitale Agenda. De genoemde prijzen moeten nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement.

Bij Vodafone gingen vandaag de nieuwe tarieven voor mobiel internet op laptop en tablet in. Daaruit blijkt dat je bij afsluiten van een bundel al onder de beoogde prijs zit (als voorbeeld: 200MB kost €10 dus 5 cent per MB). Maar daarmee zit je aan een abonnement vast. De prijzen die Kroes omlaag wil hebben zijn de kosten die in rekening gebracht worden bij je normale abonnement, als je zonder aanvullende bundel in het buitenland gaat internetten en per MB wordt afgerekend.

Via: Financial Times
Tipgever: Bert

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.