YouTube en Vimeo kiezen voor HTML5 als Flash-alternatief

YouTube en Vimeo hebben allebei gekozen voor HTML5 als alternatief voor Flash. Dat is goed nieuws voor iPhone-gebruikers, want de Safari-browser ondersteunt standaard HTML5 al.

youtube iphoneYouTube heeft aangekondigd dat vanaf nu HTML5 gaan ondersteunen voor het afspelen van video’s. Webbrowsers die HTML5 ondersteunen kunnen video’s in H.264-formaat afspelen, zonder dat daarvoor Flash nodig is. Dat is goed nieuws voor iPhone-gebruikers, want de Safari-browser van de iPhone ondersteunt HTML5. Vlak daarna kondigde Vimeo aan dat ze ook voor HTML5 zullen kiezen. Het grote voordeel, ook voor andere platformen, is dat HTML5 minder processorkacht nodig heeft en een minder grote aanslag op de batterijduur levert dan Flash. De desktopbrowsers Safari, Internet Explorer en Chrome zijn geschikt – Firefox echter niet.

vimeoFirefox 3.6 maakt namelijk gebruik van Ogg Theora (Firefox’ standaard voor HTML5-video) terwijl YouTube en Vimeo voor H.264 hebben gekozen omdat het flexibeler is en op veel meer apparaten en platformen gebruikt kan worden. Toch zijn er nog wel beperkingen: YouTube heeft bijvoorbeeld laten weten dat HTML5 bij YouTube nog geen video’s met advertenties, captions en annotaties kan afspelen.

YouTube noemt het gebruik van HTML5 nog een experiment, maar testers melden dat het al prima werkt. De keuze voor HTML5 is nog op een andere manier belangrijk: de bedrijven hebben gekozen voor een open standaard, die niet eigendom is van een bedrijf zoals Adobe. De HTML5 beta van YouTube werkt alleen op youtube.com en niet bij video’s die zijn ingebed in andere webpagina’s. Maar wellicht komt dat er nog aan:

“We will be expanding the capabilities of the player in the future, so get ready for new and improved versions in the months to come”

Op de volgende pagina kun je je aanmelden voor de HTML5-betaversie: YouTube HTML5 Video Player.

Via: blog Vimeo en blog YouTube

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2010, 11:36
Categorieën Apps, iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.