WSJ: ‘iPhone 5 krijgt LTE, ook bruikbaar in Europa’

De iPhone 5 zal met LTE werken, ook in Europa en Azië. Dat beweert WSJ op basis van eigen bronnen. 4G-ondersteuning wordt in veel Amerikaanse toestellen al geboden.

iPhone 5 renderThe Wall Street Journal heeft vannacht een artikel gepubliceerd, waarin ze beweren dat de volgende generatie iPhone compatibel zal zijn met “de snelste draadloze netwerken ter wereld”.

Apple Inc.’s next iPhone will work on the fastest wireless networks around the world — including in the U.S., Europe and Asia—though it is unlikely to be available on every carrier, people familiar with the matter said.


Er circuleren al veel langer geruchten dat de iPhone LTE gaat ondersteunen. Concurrerende toestellen die in de VS worden uitgebracht, ondersteunen het al. Ook de 4G-versie van de iPad kan overweg met LTE, maar het heeft Apple wel een hoop problemen opgeleverd. De 4G-functie bleek niet op netwerken buiten de VS te werken, omdat daar andere frequenties worden gebruikt. Door ondersteuning te bieden voor LTE-netwerken ruimt Apple een belangrijk concurrentieobstakel uit de weg. Want al zit niet iedereen op 4G te wachten, bij mensen die graag specificaties van apparatuur vergelijken kan het wel doorslaggevend zijn om al dan niet te kopen. Toch benadrukt WSJ dat het niet gaat werken met alle LTE-netwerken van alle operators in diverse landen. Welke buiten de boot vallen, is nog onduidelijk. Landen die al werkende LTE-netwerken hebben, zijn onder andere Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Japan, Hongkong, Australië en Zuid-Korea.

In Australië liep Apple tegen grote problemen aan, toen het daar adverteerde met de term ‘iPad 4G’. Het lokale Telstra 4G-netwerk werkt echter op een andere frequentie die de iPad niet ondersteunt. Het leidde tot een rechtszaak, Apple moest al het reclamemateriaal veranderen en een boete betalen. De iPad ondersteunt alleen frequenties van 700 MHz en 2100 MHz.

IDC-analist John Byrne schat dat er 36 verschillende LTE-frequenties wereldwijd worden gebruikt. Bij 3G zijn dat ‘maar’ 22 frequenties. Het stelt de chipmaker voor een flinke uitdaging.

Apple gaat voor de draadloze functies in de nieuwe iPhone mogelijk gebruikmaken van de Qualcomm MDM9615-chip, die geschikt is voor veel meer LTE-frequenties dan de chip die momenteel in de iPad wordt gebruikt. Andere veranderingen om de telefoon geschikt te maken zijn een grotere batterij en/of een energiezuiniger processor. LTE vergt meer energie dan 3G-netwerken. “It’s like patchwork quilt in terms of spectrum,” zegt Bill Davidson van Qualcomm. “It will be impractical to have all of the bands.” Apple zou meerdere modellen moeten uitbrengen om alle frequentiebanden te kunnen afdekken, of moeten kiezen voor een complexe chipset met radio. Daardoor kan het gebeuren dat Apple de meest interessante markten eerst uitkiest.

Eerder werd op basis van Britse netwerkplannen geconcludeerd dat de iPhone ook 4G in Nederland gaat ondersteunen, maar die bewering valt niet goed te onderbouwen. In het Verenigd Koninkrijk wordt 4G op de 1800 MHz-frequentie aangeboden, een frequentie die in veel meer landen buiten de VS wordt gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2012, 8:58
Categorieën Geruchten, iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.