WhatsApp beveiligt reservekopie in iCloud met encryptie

WhatsApp heeft de beveiliging van de iCloud-backup verbeterd. Voor de reservekopie wordt nu gebruikgemaakt van encryptie. Maar wat betekent dit precies?

Je kunt je WhatsApp-chatgeschiedenis bewaren via een backup in iCloud, zodat je deze bijvoorbeeld weer terug kunt zetten na een herinstallatie van WhatsApp. Deze reservekopie was voorheen nooit extra beveiligd, waardoor de gegevens makkelijker te achterhalen waren. Nu blijkt dat WhatsApp de beveiliging van de iCloud-backup versterkt heeft. De encryptie is eind 2016 al toegevoegd.

WhatsApp-logo groen.

WhatsApp met iCloud-encryptie voor backup

WhatsApp werkt sinds april vorig jaar met end-to-end-encryptie, zodat de berichten niet onderschept konden worden en alleen te lezen waren door de verzender en ontvanger en iemand met fysieke toegang tot het toestel. De reservekopieën die WhatsApp in iCloud maakt, waren echter nooit extra versleuteld. Eind 2016 kwam daar verandering in, bevestigt WhatsApp na berichtgeving van Forbes.

Dat wil zeggen dat de berichten versleuteld naar iCloud verstuurd worden door WhatsApp zelf. De beveiligde backup maakt gebruik van een encryptiesleutel van WhatsApp, waardoor de reservekopie minder afhankelijk is van de beveiliging van iCloud Drive zelf. Dat betekent dus dat een hacker met toegang tot je iCloud-account niet zomaar je hele geschiedenis kan bekijken.

Bekijk ook

Zo maak je een (extra veilige) WhatsApp-backup

Wil je je WhatsApp-gesprekken niet kwijtraken? Lees hoe je een backup van WhatsApp maakt, waarbij de reservekopie wordt bewaard op iCloud. Zo kun je er vanaf elk toestel weer makkelijk bij. Ook laten we zien hoe je de backup extra veilig kunt maken met end-to-end encryptie.

De betere beveiliging kwam aan het licht dankzij het Russische bedrijf Oxygen Forensics, dat zich specialiseert in hacking tools. Dit bedrijf beweert de betere beveiliging al te kunnen omzeilen, maar alleen in een specifiek scenario. Dit kan namelijk alleen als een hacker toegang heeft tot de SIM-kaart van het mobiele nummer waar de bevestigingscode van WhatsApp naar toegestuurd wordt.

WhatsApp legt de laatste tijd meer de focus op beveiliging, want eerder dit jaar werd ook al tweestapsverificatie toegevoegd in WhatsApp. Dat betekent dat je ook een zes cijferige code nodig hebt om WhatsApp opnieuw te installeren, naast de reeds bestaande sms-code. Hoe je dit instelt, leest je in onderstaande tip.

Bekijk ook

WhatsApp activeert verbeterde beveiliging voor iOS

WhatsApp is gestart met de uitrol van tweestapsverificatie. Dit is een extra toegangscode die je nodig hebt als je je opnieuw bij WhatsApp aanmeldt, bijvoorbeeld op een nieuw toestel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 mei 2017 om 18:44
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.