iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Waarom Apple geen iPhone-applicaties van derden wil

Apple staat geen software van derden toe op de iPhone. Volgens adviseur Carl Howe heeft dat te maken met de batterijduur. Ontwikkelaars houden geen rekening met algemene belangen, terwijl Apple wil dat we de batterijduur positief beoordelen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

carlphoto.gifApple wil niet dat andere bedrijven software voor de iPhone ontwikkelen. Terwijl andere toestelmakers zoals Nokia en Palm zijn trots zijn op de ‘developer economy’ die rondom de besturingssystemen is ontstaan, wil Apple het tegengestelde. Waarom? Columnist Carl Howe denkt te weten waarom. Het gaat niet om een samenzwering, waarbij Apple alle software-ontwikkeling voor de iPhone in eigen hand wil houden. Het gaat om macht.

Batterijgebruik is een belangrijke factor voor Apple. Eerder werden er al grappen gemaakt dat de batterij maar 40 minuten meegaat. Om een complete smartphone / muziekspeler / videospeler met Wi-Fi en internet te maken die ook nog eens een fatsoenlijke batterijduur heeft, kan Apple niets aan het toeval overlaten. Ontwikkelaars kijken alleen naar hun eigen applicatie en houden er geen rekening mee hoeveel energie de software verbruikt. Zij proberen hun applicaties zo snel mogelijk te maken en daarbij het maximale uit de processorkracht te halen, met als gevolg: oplossingen die elk op hun eigen manier geoptimaliseerd zijn een geen rekening houden met het totale plaatje.
Bij desktop-widgets voor Mac OS X is dat al te zien: ontwikkelaars maken applicaties die constant informatie ophalen, van weersverwachtingen tot de nieuwste YouTube-postings.
Op de Mac is dat nog wel te doen, maar bij de iPhone is een gecoördineerde aanpak nodig, om te voorkomen dat alle add-ons en plug-ins de telefoon niet extreem traag en de batterij extreem leeg maken.
De beperkingen op applicaties van derden zullen tijdelijk zijn, denkt Howe. Tijdens de World Wide Developer Conference van 2008 zullen we zien dat er sessies worden gehouden hoe je zelf iPhone-software kunt ontwikkelen, rekening houden met het energieverbruik. Maar dan is de iPhone inmiddels een gigantisch succes en zijn er in de media berichten verrassende geluiden te horen dat de batterijduur eigenlijk heel erg meeviel.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2015, 15:46
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen applicaties, populaire apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.