Secret

Verbod dreigt voor iOS-app Secret in Brazilië (update)

In Brazilië dreigt een verbod voor de de geheimenapp Secret. De app zou in strijd zijn met de Braziliaanse grondwet en moet worden gewist.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

SecretIn Brazilië dreigt een verbod op de sociale geheimenapp Secret. Een aanklager eist dat de app uit de App Store wordt gehaald en dat Apple hem ook op afstand wist van iPhones, iPads en iPods. Google en Microsoft zouden op soortgelijke wijze de app moeten verwijderen.

Update: Apple heeft Secret uit de Braziliaanse App Store verwijderd, omdat de app zich niet houdt aan de wet in het land.

Origineel artikel: Met de iOS-app Secret kun je geheimen delen met je vrienden, zonder dat je naam bekend wordt gemaakt. En juist dat is in strijd met de Braziliaanse grondwet, aldus aanklager Marcelo Zenkner. Anonieme vrijheid van meningsuiting zou in het land niet zijn toegestaan.

Zenkner zegt niet alleen een principestrijd te voeren: volgens hem heeft Secret al de nodige slachtoffers gemaakt in Brazilië. Een student heeft bijvoorbeeld haar school verlaten, omdat er geruchten over haar werden verspreid zonder dat zij wist door wie. Volgens Zenkner is Secret een middel waarmee anderen je eer kunnen aanvallen, zonder dat je jezelf mag verdedigen.

De aanklager eist dat Apple, Google en Microsoft de Secret-app uit de respectievelijke App Stores verwijderen, en ook wissen van Braziliaanse smartphones. Doen de techbedrijven dit niet binnen tien dagen, dan riskeren ze een boete van 20.000 Braziliaanse real per dag – omgerekend ongeveer 6.700 euro. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan.

De zaak lijkt voornamelijk gericht op Apple, Google en Microsoft. Dat is op zich vreemd: de app-ontwikkelaar lijkt namelijk buiten schot te blijven. Toch heeft Secret een advocaat richting Brazilië gestuurd om in de zaak mee te wegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2014, 9:21
Categorie Apps
Onderwerp secret

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.