Type-C usb: perfecte vervanger voor Apple’s Lightning-aansluiting?

Wetgeving van de EU verplicht Apple de Lightning-poort in de iPhone te vervangen. Is Type-3 usb het beste alternatief?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

USB poort type c renderingEen nieuwe wetgeving in de Europese Unie zet Apple voor een dilemma: smartphones worden door de EU verplicht dezelfde, universele aansluiting te gebruiken. Om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen, moet Apple de Lightning-poort op de iPhone verwisselen met waarschijnlijk een usb-alternatief. Maar wat voor usb-kabel wordt precies de nieuwe standaard? Als de EU kiest voor de nieuwe Type-C usb 3.1-kabel die op het moment in ontwikkeling is, dan kan Apple het strakke, symmetrische ontwerp van de iPhone behouden.

Wetgeving

De Europese Unie heeft in maart dit jaar een wet aangenomen die smartphonemakers verplicht om eenzelfde, universele lader te ondersteunen. Dit betekent dat de oplader en kabel van je iPhone ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een Android-telefoon van stroom te voorzien – en andersom. Hoewel sommigen hopen dat de nieuwe standaard al in 2015 in gebruik zal worden genomen, zal de wet pas in 2017 intreden. Dit geeft de Europese Unie de tijd om nog een aantal belangrijke knopen door te hakken. Zoals: welke lader gaan ze smartphonemakers eigenlijk verplichten om te gebruiken?

Type-C

De Type-C usb 3.1-connector werd in december vorig jaar aangekondigd. De nieuwe kabel is niet alleen kleiner dan een gewone usb-aansluiting, maar kan ook op twee manieren in de bijbehorende poort worden gestoken. Een flinke verbetering ten opzichte van bestaande usb-kabels, die je maar op één manier op de betreffende poorten kunt aansluiten.

Type 3 usb kabel rendering

In nieuwe afbeeldingen is te zien hoe de Type-C usb-kabel er uit komt te zien. Deze ontwerpen zijn gebaseerd op de designplannen van fabrikant Foxconn, die uiteindelijk veel van deze usb-snoeren zal produceren. In de renderings is naast de kabel ook de aansluitpoort voor Type-C-kabels te zien – een aansluiting die verdacht veel lijkt op de Lightning-aansluiting op de iPhone 5 en nieuwer. Volgens The Verge is de aansluiting ook ongeveer even groot als Apple’s Lightning-poort.

Goed alternatief?

De nieuwe, symmetrische Type-C usb-kabel zou voor Apple vermoedelijk een gunstige kandidaat zijn voor de Europese kabelstandaard: met Type-C blijft de iPhone een kleine en symmetrische aansluitpoort gebruiken. Designtechnisch hoeft Apple niks in te leveren. Omdat het formaat van de connector ongeveer gelijk is aan de Lightning-poort, is de kans ook klein dat de iPhone intern veel meer ruimte verbruikt voor de bijbehorende hardware.

iPhone 5 lightning

Een nieuwe aansluitpoort op de iPhone brengt wel twee duidelijke nadelen met zich mee. Ten eerste kan een iPhone met deze nieuwe connector niet langer worden aangesloten op hedendaagse iPhone-docks en andere accessoires. Er doet zich dus een probleem voor vergelijkbaar met de situatie in 2012, toen iPhone-bezitters moesten overschakelen van 30-pins- naar Lightning-accessoires.

Een tweede nadeel is voornamelijk voor Apple een bezwaar. Ongecertificeerde Lightning-accessoires werken vanaf iOS 7 vaak niet meer op de iPhone. Je hebt een gelicenseerd Apple-product nodig dat via het MFi-programma is geproduceerd. De iPhone ziet of een kabel ‘echte’ Lightning-onderdelen bevat via een ingebouwde chip. Door over te schakelen naar Type-C heeft de iPhone niet langer zo’n beveiligingssysteem om authenticiteit van accessoires te controleren. Dat terwijl Apple net zoveel energie heeft gestoken in Lightning: eerder deze week werd nog Apple’s Lightning-merknaam in Europa goedgekeurd.

Zelfs al zou Apple speciale Type-C-kabels maken met een extra beveiligingschip, dan levert dit waarschijnlijk alleen maar ophef op: er is juist gekozen voor één kabelstandaard voor smartphones zodat je met alle kabels je iPhone of andere telefoons kunt opladen.

De genoemde nadelen spelen echter ongeacht welke aansluiting de Europese Unie verplicht stelt. Van alle bestaande en aangekondigde usb-connectors, lijkt de Type-C-aansluiting het beste aan te sluiten op wat Apple met de Lightning-poort introduceerde.

Afwachten

Lightning-connector spotlightHoewel de Europese Unie smartphonemakers heeft verplicht om een gemeenschappelijker aansluitpoort te introduceren, weten we nog niet wat deze universele oplossing zal worden. Type-C lijkt een goede kandidaat, maar micro-usb of andere bestaande alternatieven kunnen net zo goed meedingen. Er is op nog geen manier geïmpliceerd dat het uiteindelijk de Type-C-kabel zal worden. Daar staat echter tegenover dat het wel een ideale kabel lijkt voor een smartphone zoals de iPhone. Deze nieuwe connectorstandaard wordt nu ontwikkeld en is met zijn symmetrische aanpak vooruitstrevender dan bestaande opties. Bij het kiezen van een universele aansluiting, lijkt het verstandig om te kiezen voor een kabel die qua technologische innovatie nog wel een paar jaar vooruit kan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2014, 16:25
Categorie iDevices
Onderwerpen lightning, usb-stick

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.