TV Gemist: voorlopig nog geen Uitzending Gemist

De applicatie TV Gemist zou een alternatief worden voor Uitzending Gemist, maar blijkt in feite te zijn uitgepakt als een bundel videofeeds en internetstreams. Ook handig, maar volledige afleveringen van tv-programma's zitten er nauwelijks in.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Een lijstje met recente video's.Het is een gewaagde onderneming om een applicatie te ontwikkelen, waarmee je tv-programma’s kunt terugzien. Enerzijds speelt er een rechtenkwestie, anderzijds weet je dat de omroepen zelf ook met de applicatie Uitzending Gemist bezig zijn. Toch kondigde Brothers Media een paar weken geleden aan dat ze zo’n applicatie gingen ontwikkelen. Het zou volledige uitzendingen van De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman bevatten, iets dat tot nu toe niet eerder was vertoond. Ook waren de ‘brothers’ in gesprek met diverse zenders en commerciële omroepen. Dat klonk ambitieus, want als je de licentierechten voor dergelijke programma’s wilt kopen, ben je tienduizenden euro’s verder en de gebruikers zelf zijn eigenlijk niet bereid om voor zo’n applicatie te betalen.

Er komt immers een gratis applicatie Uitzending Gemist aan. Daar zitten wel wat beperkingen aan: zo kun je met goed fatsoen alleen via Wi-Fi kijken, maar die beperking is er bij TV Gemist ook.

Omdat mijn eigen previewversie niet te installeren bleek en de ontwikkelaar op vakantie is, was Raimond van osxmobile.nl zo aardig om een berg screenshots te sturen van de previewversie. Daaruit blijkt, dat het met regelen van tv-rechten uiteindelijk niet gelukt is: de lijst met programma’s verschilt eigenlijk niet zoveel van de eerder verschenen applicatie Mobinews (€2,99). Beide applicaties bieden in feite deeplinks naar videopodcasts, YouTube-content en internet-programma’s die je zonder toestemming van de omroepen in een applicatie mag stoppen. Zo bevat de applicatie samenvattingen van Knevel & Van den Brink en Pauw & Witteman, maar niet de volledige uitzendingen. Of dat ook geldt voor de filmpjes van bijvoorbeeld Jiskefet en Bananasplit mag de juridische afdeling van de omroepen uitzoeken. Een volledige lijst met programma’s is via deze RSS-feed te lezen.

De applicatie bevat bovenin het scherm twee knoppen: televisie en internet. Kies je voor televisie, dan krijg je een lijst van de omroepen te zien. Kies je bijvoorbeeld NOS, dan heb je de keuze uit het gewone NOS Journaal en het Jeugdjournaal. Bij de TROS heb je de keuze uit programma’s, die je ook al met de gratis applicatie TROS Gemist kunt bekijken. Bij TROS Gemist kun je de programma’s ook offline opslaan op je iPhone; bij TV Gemist kan dat niet.

Blader je naar het onderdeel internetprogramma’s, dan zie je aanbieders als Bright, Volkskrant en VPRO, maar ook aanbieders als UEFA.com en F1 Inside Track. Je kan de programma’s ook alfabetisch sorteren of met de ingebouwde zoekfunctie naar een specifieke titel zoeken. De filmpjes in TV Gemist zijn via Wi-Fi in goede kwaliteit te bekijken, waarbij je ook kunt overschakelen op GPRS. Het opstarten van filmpjes via GPRS duurt enorm lang en het bekijken van de video’s is daardoor vrijwel onmogelijk. De applicatie Uitzending Gemist die we laatst in een preview hebben besproken, biedt ook de mogelijkheid om via GPRS/3G te kijken maar past de beeldkwaliteit aan, zodat je wat meer ‘blokjesvorming’ hebt, maar uiteindelijk wel kunt kijken.

Nu we het toch over Uitzending Gemist hebben: zodra de officiële applicatie in de App Store komt, zal de vraag naar een applicatie als TV Gemist niet meer zo groot zijn. Dat ligt alleen al aan de prijs: Uitzending Gemist is gratis, terwijl je voor TV Gemist moet betalen (het is de bedoeling om er €0,79 voor te vragen). Wel kun je met TV Gemist fragmenten uit oudere uitzendingen terugzien, die in de iPhone-versie van Uitzending Gemist niet meer beschikbaar zijn.

TV Gemist is ooit gepresenteerd als een alternatief voor de officiële applicatie Uitzending Gemist, maar tot nu toe lijkt het meer op een combinatie van Mobinews en Television, maar dan voor een goedkopere prijs. Brothers Media zegt nog steeds in gesprek te zijn met zenders en omroepen, maar navraag bij de betrokken afdeling één van de aanwezige omroepen maakt duidelijk dat er daar in ieder geval geen contact is geweest. Misschien heeft de ontwikkelaar andere bronnen aangeboord om de rechten te regelen, maar zelfs dan lijkt het onmogelijk om voor veel geld de uitzendrechten te kopen en er toch financieel uit de kunnen komen met een prijs van €0,79. TV Gemist is geen Uitzending Gemist; op zich zou de applicatie bestaansrecht kunnen hebben, als een bundeling van videopodcasts en videostreams die je niet in Uitzending Gemist vindt. Maar eigenlijk kun je dan net zo goed zelf een selectie maken en je abonneren op de videopodcast van bijvoorbeeld Bright en CollegeHumor. Een ander alternatief is iPhoneSpot, waar je veel tv-streams gratis kunt bekijken.

Met dank aan: Raimond voor de screenshots.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 maart 2010, 22:22
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.