tim-cook-belasting

Tim Cook moet Apple’s belastingbeleid uitleggen aan Amerikaanse Senaat

Tim Cook moet volgende week voor de Amerikaanse Senaat het belastingbeleid van Apple uitleggne.

tim-cook-belastingApple CEO Tim Cook moet volgende week verschijnen voor een hoorzitting van de Amerikaanse senaat. Onderwerp van gesprek zijn de offshore belastingactiviteiten van Apple. Apple ligt al enige tijd onder vuur vanwege het verschuiven van belastingaanslagen naar landen met een gunstiger fiscaal klimaat, maar onderneemt ook andere maatregelen om het betalen van belastingen te omzeilen. Apple besloot voor het terugkopen van aandelen bijvoorbeeld om een lening aan te gaan, terwijl er $100 miljard dollar op offshore bankrekeningen staat. Daarmee bespaart het $9,2 miljard.

De hoorzitting is onderdeel van een lopend onderzoek naar bedrijven die winsten via andere landen wegsluizen om minder belasting te betalen. De Amerikaanse Senaat wil weten hoeveel geld de Amerikaanse burger daardoor misloopt. In september 2012 moesten topmensen van HP en Microsoft in een soortgelijke hoorzitting verschijnen.

De New York Times schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over de wijze waarmee Apple belasting ontwijkt in de Verenigde Staten en Europa. Er zijn twee manieren om er tegenaan te kijken: strikt genomen doet Apple waarschijnlijk niets wat verboden is en het is vrij normaal dat burgers en bedrijven proberen om belasting te voorkomen, als dat binnen de mogelijkheden ligt. Maar het betekent ook dat Apple op een steeds grotere berg geld komt te zitten, terwijl het ook de economie en de burgers van de betreffende landen had kunnen steunen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2013, 9:09
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.