Studenten en scholieren boos over verplichte iPad

Een Chinese professor heeft oproer veroorzaakt toen hij zijn studenten vertelde dat ze alleen zijn vak mogen volgen als ze een iPad hebben. Volgens de Chinese krant People’s Daily Online droeg docent Henry Liang studenten van de Shanghai Maritime University op om een iPad te kopen. Wie geen iPad heeft, moet maar een ander vak […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad classroomEen Chinese professor heeft oproer veroorzaakt toen hij zijn studenten vertelde dat ze alleen zijn vak mogen volgen als ze een iPad hebben. Volgens de Chinese krant People’s Daily Online droeg docent Henry Liang studenten van de Shanghai Maritime University op om een iPad te kopen. Wie geen iPad heeft, moet maar een ander vak zoeken. PowerPoint-bestanden van de colleges, proefexamens en al het andere materiaal zal voortaan alleen in iPad-formaat worden aangeboden. “De iPad staat voor de nieuwste trends en voor superioriteit; dat geldt ook voor mijn uitgekozen studenten”, vindt Liang. “Heb je geen iPad, neem dan een parttime baantje om er eentje te kopen. Lukt het je niet om 4.000 yuan in de twee maanden durende zomervakantie te verdienen, dan ben je niet geschikt om mijn financiële vak te volgen of mijn student te zijn”.


Liang’s beweringen leidden tot een verhitte discussie op Weibo, een Chinese variant van Twitter. Het bestuur van de universiteit gaat de zaak nu onderzoeken. Als de vereiste om een iPad aan te schatten niet op goede argumenten is gebaseerd, zal het worden geschrapt. De professor blijft strijdbaar: hij verwijderde eerst zijn postings, maar publiceerde daarna nieuwe berichten in het Engels met de tekst: “I still keep all my opinions as yesterday. Nothing changes! I win all the real. You can claim victory in tongue, but nothing more.” Dezelfde professor eiste ook van zijn studenten dat ze eenvoudige kleding en weinig make-up dragen.

nieuw zeelandDuizenden kilometers verderop in Nieuw-Zeeland is er ook ophef. Een school in Auckland heeft besloten om over te schakelen op iPads. Ouders van scholieren op Orewa College zijn boos omdat ze zich geen iPad kunnen veroorloven. Linkse politicus Sue Moroney is bang dat gezinnen met lage inkomens nu in een achterstandspositie komen. Schoolhoofd Kate Shevland denkt dat er wel creatieve oplossingen te verzinnen zijn, zoals funding of financiële ondersteuning. Ook krijgen de onfortuinlijke ouders een halfjaar de tijd om te sparen voor de iPads.

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.