Stethoscoop van de toekomst werkt met een app

Eko is een apparaatje om een analoge stethoscoop digitaal te maken. Je kunt audio-opnames maken, afspelen en delen via een iPhone-app.

stethoscoop-appDe stethoscoop bestaat in z’n huidige vorm al sinds de negentiende eeuw (en primitievere uitvoeringen dateren al uit de tijd van Hippocrates). Het werkt prima en er is dan ook vaak weinig behoefte om de huidige stethoscopen te vervangen door een high-tech variant. Toch heeft het bedrijf Eko Devices een manier bedacht om de stethoscoop de 21e eeuw binnen te slepen: door er digitale functies aan toe te voegen, die je via een app kunt uitlezen. Zo kun je bijvoorbeeld de audiosignalen omzetten in een grafiek, opnames maken en weer afspelen of informatie delen met collega’s. Het werkt met elke analoge stethoscoop.

Het enige wat je moet doen is een extra hulpstukje kopen (de Eko), die je aansluit op de stethoscoop. De Eko legt via Bluetooth 4.0 contact met je iPhone en stuurt alle geluiden door. Met een iPhone of iPad kun je de audiosignalen opnemen, bekijken, nog eens afspelen en analyseren. Het levert een grafiek op die je vanuit de app meteen kunt doorsturen naar collega’s. Dat de arts een gewone stethoscoop kan blijven gebruiken is een groot pluspunt: “Geen arts wil rondlopen met een raar uitziende stethoscoop”, aldus CEO Connor Landgraf van het bedrijf Eko Devices. Een mogelijke drempel is nog wel dat er geen standaard audioformaat is gekozen voor het vastleggen van medische geluidsopnamen.

eko-deviceHet team dat Eko heeft ontwikkeld bestaat uit biomedische engineers en informatici, die worden geadviseerd door artsen uit de praktijk. De verwachte verkoopprijs is $100 tot $150, veel goedkoper dan een digitale stethoscoop. Die bestaan trouwens al (zoals deze) en kosten zo’n 200 dollar. Volgens Landgraf is er grote voorkeur voor de traditionele stethoscoop, want een dokter is volgens veel mensen pas een dokter als hij of zij met een herkenbare stethoscoop om de nek rondloopt. De analyses die Eko maakt op basis van de audiopatronen moeten vooral niet worden gezien als medische data, maar als klinische ondersteuning bij de beslissing. De arts zelf stelt de diagnose, niet de app. Al die voorzichtigheid heeft vast ermee te maken dat de Eko nog niet is goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Er is momenteel een wachtlijst voor geïnteresseerden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2014, 11:00
Categorie Accessoires
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.