Slechts 5% van iPhone-productiekosten blijft in China

De iPhone wordt geproduceerd in China, maar van de $280 aan productiekosten blijft nog geen 5% in China achter, zo is de schokkende conclusie van een onderzoek.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ChinaDe iPhone wordt grotendeels in China geproduceerd. Je zou dus denken dat van de $280 productiekosten van de iPhone wel een paar tientjes in China achterblijven. Dat blijkt niet zo: minder dan 5% van het bedrag gaat rechtstreeks naar de Chinezen. De sticker ‘Made in China’ klopt eigenlijk niet.

Er zou beter ‘Assembled in China’ op producten zoals de iPhone (op de iPhone wordt dit correct weergegeven), Playstation 3 en telefoontoestellen van Nokia kunnen staan. Kijken we even uitsluitend naar de iPhone, dan leveren 17 Taiwanese bedrijven onderdelen zoals de cameralens en de batterijlader. Geen van deze bedrijven heeft in het Westen een herkenbare naam. Japanse bedrijven leveren de printcircuitborden en de batterij, Duitse, Amerikaanse en Britse bedrijven leveren ook onderdelen. Veel van hen laten de componenten wel in China produceren, maar het grootste deel van de inkomsten vloeit naar landen buiten China. Een slechte zaak voor de economie in dat land. Zelfs de assemblage van de iPhone is niet in handen van Chinezen, maar van het Taiwanese Hon Hai. Het komt maar zelden voor dat de Chinezen zelf de controle over een bedrijf houden of zelf een buitenlands bedrijf opkopen. Een van de weinige succesnummers is Lenovo, een bedrijf dat onder controle van de Chinese overheid staat en de notebook-tak van IBM overnam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2012, 16:53
Categorie iDevices
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.