Slechte economie en iPad zorgen voor slechte pc-verkoop

Goldman Sachs verwacht een slecht jaar voor de pc-markt, omdat mensen minder te besteden hebben en liever een iPad onder de kerstboom vinden. Complete pc-systemen zijn minder gewild en moeten met magere marges verkocht worden.

mac-ipadNiet iedereen heeft behoefte om een pc in de woon- of werkkamer te hebben staan. Als dan ook nog de economie tegenzit, kan het gebeuren dat meerdere technologiebedrijven slechte kwartaalcijfers laten zien. Volgens Goldman Sachs krijgen we veel slecht nieuws te horen. De economie heeft ervoor gezorgd dat consumenten en bedrijven minder computers aanschaffen. Maar met één onderdeel van de technologiemarkt gaat het wel goed: tablets. De iPad verkoopt goed en dat heeft vervolgens gezorgd voor een malaise in de markt voor conventionele pc’s. In de kwartaalcijfers die volgende week worden uitgebracht, zullen de meeste bedrijven hun verwachten winstcijfers wel halen. Ze zullen alleen minder optimistische vooruitzichten doen over de toekomstige kwartalen. Consumenten zien nu eenmaal liever een iPad dan een compleet pc-systeem onder de kerstboom.

Veel bedrijven zullen daarom winstwaarschuwingen afgeven. In 2012 zullen bijna alle grote namen in de pc-technologiesector het lastig hebben. Goldman verwacht dat de pc-verkoop nog lager zal zijn, dan ze eerder verwachtten. Het komt niet alleen omdat mensen minder te besteden hebben en liever een tablet kopen, maar ook omdat we momenteel aan het einde zitten van een pc-vernieuwingsronde. Mensen die een nieuwe pc hebben gekocht toen Windows 7 op de markt kwam, blijven nog even doorwerken met hun huidige apparaat. Om niet met onverkoopbare voorraad te blijven zitten moeten ze bovendien de prijzen zo laag mogelijk houden, waardoor de soms magere winstmarges nog lager worden. De gemiddelde verkoopprijs van een pc zal in 2011 met 3% omlaag gaan en in 2012 met meer dan 9%. Apple ontspringt de dans, omdat ze veel minder van desktop- en laptopcomputers afhankelijk zijn en omdat de iPad volgens Goldman Sachs een groei van 211 procent vergeleken met vorig jaar zal laten zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2011, 21:19
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.