iculture-biz
iCulture Biz
talko-hand

Ray Ozzie kondigt Talko aan: zakelijke app voor voicememo’s en gesprekken

Voormalig Microsoft-topman Ray Ozzie heeft een nieuw project: met Talko kunnen medewerkers van bedrijven onderling praten en vergaderen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ray-ozzieTalko is niet zomaar een nieuwe iPhone-app om samen te werken met collega’s. Deze nieuwe app trekt de aandacht, omdat het gemaakt is door voormalig Lotus Notes-oprichter en voormalig Microsoft-topman Ray Ozzie. De afgelopen tijd was het stil rondom Ozzie, die ooit werd getipt als de nieuwe inspirator binnen Microsoft, als tegenhanger van salesman Steve Ballmer. Maar Ozzie koos een andere richting: hij vertrok onder het mom dat hij ‘meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen’ maar ging in werkelijkheid aan de slag met een aantal start-ups. Vandaag is het resultaat daarvan te bewonderen: de nieuwe Talko-app voor iPhone.

Een Android-app volgt later. Zoals de naam al aangeeft, gaat het bij Talko vooral om praten, de functie waar telefoons eigenlijk voor waren bedoeld. In een blogposting legt het team van Talko uit dat je met de app vooral kunt praten. De app biedt live-conferentiegesprekken en gesproken berichten die je kunt opnemen, zodat het hele team ernaar kan luisteren.

talko-hand

Talko vertoont overeenkomsten met Moxtra, een al langer bestaande app waarmee je vergaderingen kunt opnemen en live kunt discussiëren over documenten. Bij Talko zijn de functies vooral op praten gericht: bellen, voicememo’s en locatie. Maar ook tekstberichten. Op het eerste gezicht lijkt het op andere mobiele messaging-apps, maar dan gericht op werknemers die onderling moeten samenwerken.

Talko is misser of succesnummer

Talko wordt gemaakt door een team van 10 personen. Ozzie weet ook wel dat mensen hun telefoon nauwelijks meer gebruiken om te praten. Hij gokt er dan ook maar op: ofwel hij zit er helemaal naast, ofwel hij heeft een grote hit te pakken. Want ook al heeft traditioneel bellen met een telefoon z’n langste tijd gehad, mensen hebben nog steeds behoefte om te praten, vooral als ze op afstand werken. Ingewikkelde of genuanceerde opmerkingen komen beter over als je praat. Een sticker of emoticon kan dat nooit vervangen.

Talko kan worden gebruikt door vrienden of collega’s die samen willen meedoen aan een ‘call’, een gesprek. Dit kunnen live-conferentiegesprekken zijn of een serie tekstberichten, plaatjes en stemopnames. Om snel weer dingen terug te kunnen vinden, kun je gebruik maken van tags en commentaren.

Snel iets dringends overbrengen

Waarom Ray Ozzie kansen ziet in mobiel? Hij vindt dat bedrijven mobiel nog niet hebben omarmd om hun productiviteit te verhogen. Op zakelijk gebied is er weinig innovatie, vindt de voormalige Microsoft-softarearchitect. Hij richtte zijn bedrijfje aanvankelijk op onder codenaam Cocomo en haalde als investeerders Andreessen Horowitz, Greylock en Kapor Capital aan boord. Zelf heeft Ozzie er ook geld in gestoken. Zijn eerdere project Groove bevatte een push-to-talk knop, die hem aan het denken zette. Groove werd geen succes en werd uiteindelijk overgenomen door Microsoft. Maar het leidde wel tot Ozzie’s volgende project: Talko. “We waren echt verbaasd hoe vaak die werd gebruikt”, zegt Ozzie over de push-to-talk-knop. “Als er stress optrad en je snel iets moest regelen, wanneer je wilde aangeven dat iets dringend was, dan gebruikte je die knop”, herinnert Ozzie zich. De eerste testers van Talko bevestigen dat: het is vooral ideaal als collega’s op afstand werken. Je kunt makkelijker onderscheiden of iemand iets op een openhartige of sarcastische manier bedoelt.

Talko gaat van start als freemium-app. Je kunt als niet-betalende klant de gesprekken 10 dagen bewaren, terwijl je met een abonnement de belofte krijgt dat de opnames voor altijd bewaard blijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 september 2014, 11:04
Categorie Apps
Onderwerp iculture biz

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.