Pig Chase: varkens en mensen spelen samen op de iPad

Pig Chase is een spelletje, gemaakt door Hogeschool van de Kunsten Utrecht en Wageningen University. Het gaat om een spel waarbij mensen met varkens kunnen spelen, zodat ze zich minder vervelen.

pig-chase-varkensBij varkens en games denk je misschien in eerste instantie aan Angry Birds. Er is echter meer gaande. In strijd om het dierenwelzijn te verhogen, is het niet meer genoeg om varkens te laten scharrelen. De varkens moeten ook bezig gehouden worden… en wat blijkt? De varkens vinden het leuk om te gamen. In een onderzoek van het Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten (HKU) en Wageningen University & Research, is een manier ontwikkeld om mensen en varkens met elkaar te laten gamen.


Er was al bekend dat varkens in staat zijn om een eenvoudig computerspelletje te spelen. Het eerste ontwerp dat het team heeft gemaakt draagt de naam Pig Chase, waarbij varkens hun snuit tegen een scherm met lichteffecten moeten drukken.

pig-chase-highscoresEuropese varkenshouders zijn sinds 2001 verplicht om ‘hokverrijkingsmateriaal’ aan te bieden, zodat de verveling niet toeslaat. Als de varkens zich vervelen treedt agressie op en gaan ze elkaar bijten. Maar hoe hou je een varken de hele dag bezig? Dat lijkt een lastig probleem voor de veehouders. Ontwerpers en onderzoekers van HKU en Wageningen hebben samen met varkenshouders de game Pig Chase ontwierpen. Het gaat om een concept, dat in varianten uitgewerkt kan worden. De varkens spelen samen met een menselijke tegenstander, die gebruikmaakt van een iPad. Op playingwithpigs.nl kun je een videocompilatie zien. Mens-dierinteractie via informatietechnologie is nog een nieuw gebied, waarin gekeken wordt hoe we op nieuwe manieren relaties kunnen aanknopen tussen mens en dier. Een raar idee is het wel: mensen spelen met varkens, die ze later opeten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.