Overname iCentre door BAS Group nu definitief (update)

De failliete winkelketen iCentre komt in handen van de BAS Group. Van de 34 winkels gaan 25 op donderdag alweer open, 9 winkels zullen definitief sluiten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

icentre amstelveenDe failliete winkelketen iCentre komt in handen van de BAS Group. Dat is vanavond officieel bekendgemaakt, nadat er overeenstemming werd bereikt met de curator. Van de 34 winkels gaan donderdag 25 weer open en meer dan 300 medewerkers kunnen werkzaam blijven bij het concern. Aanvankelijk zullen de winkelvoorraden beperkt zijn, waarschuwt BAS Group.

Producten van andere fabrikanten dan Apple waren de afgelopen dagen al uit de schappen gehaald. Het aanvullen van de voorraad zal enkele dagen duren, aldus BAS Group. Consumenten met vooruitbetaalde bestellingen zullen voor eind volgende week benaderd worden door de nieuwe eigenaar om de uitlevering van de bestellingen te regelen.

Dit is een herpublicatie van een artikel dat woensdagmiddag 19 juni al op iPhoneclub verscheen. De informatie in dit artikel is bijgewerkt naar de laatste stand van zaken.

Het persbericht van BAS Group meldt dat “vooralsnog” 25 vestigingen weer open gaan. Toch is de kans groot dat de 9 resterende winkels definitief gaan sluiten. Op de website van iCentre is al te zien om welke winkels het gaat: de vestigingen in Alphen aan den Rijn, Amsterdam Raadhuisstraat, Assen, Bijenkorf Den Haag, Lelystad, Sneek, Uitgeest, Veenendaal en Zaandam ontbreken vanaf nu op de website. Postorderbedrijf Mail-A-Mac is ook onderdeel van de overname en zal blijven bestaan. Wel zal het hoofdkantoor in Uitgeest verdwijnen, omdat de centrale aansturing vanaf nu plaatsvindt vanuit het hoofdkantoor van de BAS Group. Kantoormedewerkers worden ontslagen en zullen opnieuw moeten solliciteren.

icentre grote markt leeggeruimd

iCentre Haarlem (zie foto hierboven) lijkt een bijzonder geval: volgens informatie op de website van iCentre blijft die vestiging bestaan. Maar het Haarlems Dagblad meldde vandaag dat de winkel aan de Grote Markt is leeggeruimd. Alle winkelvoorraad is in een vrachtwagen geladen en afgevoerd; klanten werden doorverwezen naar Dixons. Personeel mocht geen commentaar geven. iCentre Haarlem bevindt zich op 450 meter afstand van de geplande Apple Store in Haarlem.

BAS Group is het bedrijf achter bekende winkelketens als Dixons en MyCom. Het is met 210 vestigingen de grootste elektronicaketen van Nederland. Door de overname krijgt BAS Group een nog dominantere positie op het gebied van consumentenelektronica. Het bedrijf spreekt over “een zeer welkome aanvulling”. Met de overname krijgt BAS Group een mooie combinatie van winkelketens in handen: Dixons voor de massa, MyCom voor de serieuze (Windows-)computeraar en iCentre voor de bovenkant van de markt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf afgelopen dinsdag al voorlopige goedkeuring voor de overname. Er gelden wel enkele voorwaarden en ACM wil de definitieve overnameplannen ook nog nader beoordelen.

icentre almere

Eerder vandaag bracht BAS Group ook al een persbericht uit. Daarin geven ze aan dat, als het aan hun lag, 25 iCentre-filialen op donderdag 20 juni weer hun deuren kunnen openen. Een woordvoerder van BAS Group meldde vanmiddag aan het ANP dat er alleen nog een oplossing moest worden gevonden voor de afwikkeling van eerder geplaatste bestellingen van klanten, die al een aanbetaling hadden gedaan. Dit punt is woensdagavond in de laatste onderhandelingen afgetikt.

Op 10 juni werd bekend dat iCentre een mogelijk faillissement naderde. De winkelketen had uitstel van betaling aangevraagd. Een week later maakte BAS Group bekend dat ze geïnteresseerd waren in de overname van een groot deel van de iCentre-winkels. Dat bleek uit een melding bij de mededingingsautoriteit ACM. Een dag later werd het faillissement van iCentre definitief uitgesproken. Wij maakten later die dag een overzicht van de consequenties voor werknemers en klanten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2013, 11:35
Categorie Apple
Onderwerpen dixons, icentre, overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.