iculture-peilt
iCulture Peilt

Oude iPhones in Nederland vooral doorverkocht of weggegeven

In iCulture peilt vroegen we wat jullie doen met oude iPhones. Het merendeel verkoopt ze, zo blijkt. Maar ook de verzamelaar blijkt goed vertegenwoordigd onder de Apple-fans.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Oude-iPhonesVorige week zaterdag besteedden we aandacht aan een nieuw fenomeen: gadget hoarding, oftewel de drang om altijd de laatste gadgets te kopen en moeite om afstand te doen van oude exemplaren. Volgens de Amerikaanse gedragstherapeut Dr. Christina Villarreal, die gespecialiseerd is in verzamelwoede, komt gadget hoarding namelijk steeds vaker voor. We vroegen ons af of dit ook geldt voor de iCulture-lezer en peilden onder jullie de mening: wat doe jij met je oude iPhone(s)? Verkopen we onze oude iPhones of bewaren we ze toch liever omdat het zulke mooie toestellen zijn?

Wat blijkt: Apple-fans hebben maar weinig last van verzamelwoede en het merendeel (57 procent) doet afstand van zijn oude iPhones. Een verklaring hiervoor is eigenlijk vrij eenvoudig. De iPhone is het meest waardevaste toestel dat je kunt kopen. Van de groep “verkopers” verkoopt 29 procent hun iPhones aan vreemden, terwijl 18 procent het toestel voor een vriendenprijsje aan vrienden en familie verkoopt. Een iets groter deel (21 procent) geeft het toestel gratis weg aan diezelfde vrienden en familie.

Toch wordt er onder de iPhone-gebruikers ook veel bewaard, zo blijkt eveneens uit onze peiling. In totaal bewaart meer dan een kwart van de ondervraagden één of meerdere iPhones. Die groep kan weer onderverdeeld worden in drie categorieën: de liefhebber die bijna alles bewaart omdat hij/zij er geen afstand van kan doen (13 procent), de gelegenheidsbewaarder die slechts één of twee exemplaren bewaart (7 procent) en de echte verzamelaar die bewust verzamelt en iPhones thuis uitstalt (eveneens 7 procent).

Bij de verwerking van de gegevens zijn de resultaten van de poll gebruikt die op 2 januari 2013 om 10:00 uur beschikbaar waren. De uitkomsten zijn afgerond op gehele percentages, waarbij in onderstaande visualisatie ‘other’ staat voor een combinatie van de drie minst gegeven antwoorden en ‘iets anders’.

Bekijk grafiek.
Bekijk de grafiek op je iDevice

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2014, 11:02
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iculture peilt, tweedehands

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.